BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt napokban olyan információk jelentek meg a hazai lapokban a tervezett dunai duzzasztógát építésével, illetve a Szlovákiával folytatott tárgyalássorozattal kapcsolatban, amelyek joggal töltik aggodalommal a magyar polgárokat el. (Moraj az MSZP padsoraiban.)
Az aggodalmat s ezzel együtt a bizonytalanságot növeli az a tény, hogy a kormány ezekre a hírekre azóta sem reagált, nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat. Márpedig ha igazak ezek az értesülések, akkor a vízlépcsővel kapcsolatos helyzet aggasztóbb, mint hittük. A sajtó értesülései szerint február 27-én a magyar kormány olyan megállapodástervezetet írt alá Pozsonyban, amelynek teljesülése esetén Magyarország évekig nem részesülne az áramtermelésből, olyan költségeket vállalna a jelenlegi kormány, amely a nagymarosi gátépítés költségeinél is jóval nagyobb terheket róna hazánkra annak érdekében, hogy a vízlépcsőrendszer fele részének tulajdonosává váljunk.
A sajtó értesülései szerint ugyancsak Magyarországnak kellene finanszíroznia a dunakiliti tározó átépítését, a C-variáns beruházási költségeinek felét, valamint hazánkat terhelnék a Rajkától Nagymarosig terjedő folyamszakasz szabályozásának költségei is. Végeredményben - és ez az, ami fontos - az alsó gát elkészültéig csak az erőműrendszerben lévő tulajdoni hányad arányában részesülne Magyarország a megtermelt áramból.
Mayer Istvánnak, a magyar tárgyalódelegáció helyettes vezetőjének egy múlt heti, esztergomi lakossági fórumon tett kijelentései is ezeket a híreket látszanak alátámasztani. Idézem: "Évekig eltart ez - két-három évig -, hogy semennyit nem kapunk. Utána néhány évig eltart az, hogy nem kapjuk a felét - csak a beruházások arányában -, s amikor elértük az 50-50 százalékot, akkor is úgy kapjuk meg a felét, hogy az energiatermelés a '77-es szerinti lesz.".
Tisztelettel kérdezem miniszter urat, megfelelnek-e a valóságnak a sajtó előbb idézett értesülései. Várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me