KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az a tapasztalatom, hogy az azonnali kérdések órájában a kérdés meghallgatásának komolysága mindig a kérdés komolyságához illik. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.) Tehát ha úgy érzékeli, hogy nem elég nagy figyelemmel hallgatja a Ház a kérdést, akkor lehet, hogy a kérdésben, a kérdésfeltevésben van a hiba.
Nem vitatom azt, hogy vannak ilyesfajta jelenségek, habár ebből általánosító következtetésekre talán mégsem lehet jutni. Például Ausztriában nem most kezdődött el a lomtalanítás, és a korábbi lomtalanítások, sajnos, ugyanilyen képet mutattak. Nem tudom, hogy a koldusok száma vajon statisztikailag kimutatható módon nőtt-e vagy sem. Én nem akarom ezeket a jelenségeket elbagatellizálni, és nem vitatom azt, hogy egy sor területen bizony nagyon nagy hiányosságok és tennivalók vannak. Csak emlékeztetni szeretnék viszont arra, hogy mindezért nem a Bokros-csomag a felelős.
A Bokros-csomagot kényszerhelyzetben hozta a kormány - azt hiszem, ezt is sokszor elmondtuk -, hiszen a Bokros-csomag bevezetését megelőzte egy olyan helyzet, amit egy több mint 9 százalékos költségvetési hiány, egy jóval több mint 3 milliárd dolláros külkereskedelmi mérleghiány, egy több mint 3 milliárdos fizetési mérleghiány és jelentős külföldi adósság jelzett vagy határozott meg, mely külföldi adósságért természetesen nem az önök kormánya volt a felelős. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Is!) Megelőzte az IMF-fel kötött megállapodások sorozatos megszegése, Magyarország ezzel kapcsolatos hitelvesztése. Erre volt egy kényszerű válasz a Bokros-csomag, amelynek az eredményeit a makrogazdasági mutatók változása, azt hiszem, pontosan jelzi.
Azt hiszem, hogy az Európai Unió, amely nyilván nem elfogult Magyarország jelenlegi kormánya iránt, objektív kritériumok alapján minősítette Magyarországot a legfelkészültebb országok egyikének. Ezt fejezte ki a luxembourgi csúcsértekezlet döntése is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Én - nem vitatva a negatív jelenségeket - azt mondom, hogy Magyarország igenis jó irányba halad.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me