DR. BENKŐ ANDRÁS

Full text search

DR. BENKŐ ANDRÁS
DR. BENKŐ ANDRÁS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Úgy vélem, hogy az általam felvetett probléma közérdekű, és feszültségeket okoz mind az építési hatóságok munkájában, mind a 109/1997. FM támogatási rendszer működésében. A kormány 257/1997. számú rendelete 10-24. §-ai rögzítik, hogy egyes beépítésre szánt területi egységeken milyen hasznosítású épületek építhetők, és a rendelet 26-30. §-ai a beépítésre nem szánt területeken létesíthető épületek építési feltételeit írják le. Konkrét ügyek kapcsán kiderült, hogy a szabályozások a volt állami gazdasági és tsz-majori területekre, amelyek külterületen fekszenek, és kivett művelési ágúak, nem életszerűek.
Az említett rendelet 29. §-a szabályozza a mezőgazdasági területek beépítési feltételeit, mely szabályok az újonnan létesítendő kisgazdaságok számára elégségesnek tűnő lehetőségeket biztosítanak, de még közelítőleg sem felelnek meg a nagyüzemi mezőgazdaság által igényelt feltételeknek. Például a terület 3 százalékos beépítésének lehetősége a majorok esetében indokolatlan nagyságú területhasználatot eredményezne, illetve a már ezt meghaladó beépítettség miatt a továbbfejlesztési lehetőségeket kizárná. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény 60. § (3) bekezdésének c) pontja alapján a külterületekre a beépítésre nem szánt területekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.
A helyi szabályozási tervekkel véleményem szerint a vázolt probléma nem kezelhető, mivel azoknak az országos előírásoknak meg kell felelniük, a belterületektől távol fekvő majorok belterületté alakítása pedig nem valószínű, hogy a jogalkotó szándékát tükrözné.
Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a mezőgazdasági területek igen jelentős hányadát jelenleg is a szövetkezetek művelik, a volt majorok jelenleg is zömében az ő tulajdonuk, de a hatályos szabályozás ezen majorok fejlesztésére nem nyújt lehetőséget, a mezőgazdasági fejlesztéseket saját tulajdonú termőföld hiányában még a 3 százalékos szabály alapján sem tudják megoldani. A vázolt probléma természetesen nemcsak a szövetkezeti szektort, hanem a majorokat tulajdonló, nagybani gazdálkodást folytató gazdasági társaságokat és magánszemélyeket is azonos módon érinti.
Tisztelt Államtitkár Asszony! Mi a megoldás? (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me