DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A bekövetkezett életviszony- és társadalmi-gazdasági változások szükségessé tették, hogy némely korábban használt fogalmat új tartalommal töltsünk meg. Ez következett be tulajdonképpen a képviselő úr által is említett környezet alakításáról és védelméről, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény megalkotása során is, amikor a "belterület", illetőleg "külterület" fogalmak új tartalmat kaptak.
E két fogalom alapvetően közigazgatási - és nem építésügyi - jelentőségű volt eddig is. Ennek egyértelműsítésére ezért került ismételt bevezetésre a Magyarországon már egyébként korábban is használt "beépítésre szánt", illetőleg "beépítésre nem szánt terület" fogalompáros. A bel- és külterületet mint közigazgatási fogalmat tovább fogja tisztázni a Belügyminisztérium által most előkészítés alatt lévő és a településügyről szóló új törvény.
Az építés helyi rendjének kialakítása a településrendezés keretében történik. A helyi rend szabályozása a helyi építési szabályrendelet megállapításával és a hozzá tartozó szabályozási-településrendezési terv jóváhagyásával következik be. A helyi önkormányzatok a településrendezési tervek keretében külterületen is kialakíthatnak beépítésre szánt területet, ahol elhelyezhetők az ön által is említett majorok, így az önkormányzat elősegítheti a helyi tulajdonosok, gazdálkodók tevékenységéhez szükséges építési szándékok megvalósulását.
Mindezekből következik, hogy a beépítésre szánt terület nem feltétlenül kell hogy egyben belterület is legyen. Az ön által felvetett probléma tehát a helyi szabályozással kezelhető. A külterületen beépítésre szánt terület kialakítása lehetséges, az nem ellenkezik a jogalkotó szándékával.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által is említett és az agrárgazdasági célok '98. évi költségvetési támogatásáról szóló földművelésügyi miniszteri rendelet rendelkezik konkrétan a beruházások támogatásáról. Az egyes új építési beruházások megvalósításának, valamint a meglévő épületek, építmények átalakításának, felújításának támogatása egyértelműen kifejezésre juttatja azt a lehetőséget, hogy a fejlesztés felújítással is megoldható. A két minisztérium között folyamatban van a további egyeztetés ebben a tekintetben. A meglévő épületek felújításakor, korszerűsítésekor az építésügyi szabályozás mindig szerzett jognak tekintette az adott beépítettséget. A bővítési igény - emelet ráépítése, tetőtér beépítése - bizonyos esetekben megoldható.
Átfogó, hosszú távon is biztosított megoldást e településrendezési tervek, helyi építési szabályzatok módosítása jelenthet, amelyben az önkormányzat beépítésre szánt területbe sorolja a majorok területét. Ez a százalék több mint 10 százalék lehet. A tervek elkészítését segíthetik a gazdálkodók kezdeményezésükkel és anyagi támogatásukkal.
Végül pusztán elvi megoldásként említem - és ez jogi értelemben is járható út - a majorokkal szomszédos területekkel való telekösszevonást, -egyesítést, mely a beépítési mértéket a kívánt szint alá csökkentheti. Ehhez tulajdonosi egyetértés, összefogás szükséges, ami valóban nehéz, de nem lehetetlen kialakítani. Bízom benne, hogy valamennyi képviselőtársam - tekintettel a fokozott figyelemre - a következőkben nem fog e tárgyban kérdést feltenni. Megkérem képviselő urat, hogy fogadja el válaszomat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me