DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Elnöknő! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap ez a Ház vitanapot tartott az ország közbiztonságáról. Ezen a vitanapon képviselőtársam is részt vett, bár nem teljes időtartamban. A több mint hét órán keresztül tartott vitanap során nyilván nagyon sok szó esett a rendőrség gazdálkodásáról, a rendőrség adósságállományáról, és azt hiszem, aki itt maradt, aki érdeklődött, az a most feltett kérdésekre tegnap megkaphatta a választ. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Ha ön, képviselő úr, esetleg nem figyelte volna a tegnapi vitát, vagy adott esetben vizuális típus lenne, akkor a megoldást abban látom, hogy tegnap minden egyes országgyűlési képviselőnek rendelkezésére bocsátottuk a háttéranyagot, ezt a vaskos anyagot (Mutatja.), amelynek 23. oldalától a rendőrség gazdálkodásával kapcsolatos kérdések kerültek megválaszolásra, illetve felvetésre. Itt egész pontosan az ön által feltett kérdésekre - vegye elő képviselő úr! - a 23. oldalon megkapja a választ. (Dr. Homoki János: Nincs benne a felelős! A felelős hiányzik!)
Képviselő Úr! Én azt szeretném, ha a parlament egy ilyen témában egy egész napot szán arra, hogy a közbiztonságról tárgyaljon, akkor azon vegyünk részt aktívan, figyeljünk oda, és ezt az anyagot ismerve pedig - jó páran tanúbizonyságot tettek arról, hogy ismerik - nem teszi fel ezt a kérdést, mert a válasz benne van. De válaszolok, képviselő úr. (Közbeszólások: Ez a lényeg!)
Ön azt mondta, hogy az 1997. évi költségvetésben forráshiány mutatkozik. Szeretném tájékoztatni képviselő urat, hogy nem az 1997. évi költségvetésben, hanem bizony évekre visszamenőleg ez a helyzet. Arra, hogy ki a felelős, nagyon egyszerű válaszolni: az ország gazdasági helyzete a felelős, ami 1990-től fogva nem tette lehetővé - de '94-ben, '95-ben sem - azt, hogy a működési költségek egyértelműen fedezésre kerüljenek. Gyakorlatilag ez az oka annak, hogy jelenleg még mindig adóssággal küzd a rendőrség, bár azt hiszem, talán nem lett volna szabad, hogy elkerülje a figyelmét: az 1997. év végén bizony nagyon komoly segítséget kapott a rendőrség ilyen vonatkozásban.
Tehát nem tagadva azt, hogy a rendőrség gazdálkodásában is vannak hiányosságok, hiszen ön is célzott arra, hogy a pazarlás is jelen van, ugyanakkor mégiscsak összegzésképpen meg kell állapítani: az adósságállomány alakulásának vizsgálata azt bizonyítja, hogy a rendőrség működési kiadásai és a költségvetés által erre biztosított előirányzat között különbség van, és gyakorlatilag a rendőrség gazdálkodásán kívüli okokra vezethető vissza a rendőrség eladósodása.
Ami pedig a Teve utcát illeti, képviselő úr - az úgynevezett zsarupalotát, ahogy ön emlegeti -, tájékoztatnám, hogy annak felépítéséről 1992-ben döntött a kormány, és 1994-ben a kész tények elé került kormányzatnak csak korrigálásra volt lehetősége, arra, hogy szolidabbá, szerényebbé tegye azt a munkát, ami ott folyt. Ugyanakkor az érem másik oldala, hogy legalább a rendőrség három szervezete európai színvonalon, európai körülmények között dolgozhat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(15.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me