DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Most, a társadalombiztosítási járulékfizetés határnapján emlékeztetek a vállalkozók legutóbbi zaklatására, a havi bevallás és a mágneslemezes nyilvántartás ügyére, mint az átgondolatlanul hozott, majd gyakran és gyorsan módosított intézkedések egyikére.
A magát a kis- és középvállalkozások iránt elkötelezettnek valló kormánynak legalább ezen ügyek kapcsán fel kellett volna figyelnie az egészségbiztosító ügyvitelének zavaraira. 1997. február 25-én már egy olyan mulasztási bírság kirovásáról szóltam, amely egy 1992-ben megszűnt vállalkozás utáni 1995. évi jövedelem be nem jelentése okán keletkezett - vagyis nem létező jövedelem, nem létező vállalkozás. Válasz, intézkedés azóta sem történt.
S ami rosszabb, azóta további hasonló panaszok érkeztek hozzám. Ezek lényege az, hogy a vállalkozásoknak kiküldött, tartozásokat megállapító levelek az esetek túlnyomó többségében nem felelnek meg a legelemibb követelményeknek, amelyeket a Ptk. vagy a számviteli törvény alapján el lehetne várni. Nem közli külön a tőketartozást, és külön a késedelmi kamat összegét, s azt sem, hogy melyik évben, milyen időszakról keletkezett a tartozások összege.
Az Egészségbiztosítási Pénztár több mint 1 millió 200 ezer folyószámla-egyenlegről szóló értesítőt küldött ki ügyfeleinek. Ezek 40 százaléka mutat fizetési hátralékot. A biztosító járulékosztályának főosztályvezetője azt tanácsolta, hogy aki nem ért egyet az értesítővel, keresse fel személyesen a megyei pénztárat, mert szavai szerint - idézem - sok esetben csak pontatlanság okozza a félreértéseket.
Nem is tehet mást a vállalkozó, mint hogy bevonul személyesen egyeztetni, de a hiányos közlés miatt magával kell vinnie évekre visszamenőleg egész irattárát. Mert azt sem tudják közölni, melyik időszak okoz gondot. Levélben az egyeztetést nem lehet elvégezni. Nem, mert a levelekre és a levélben küldött pontos adatokra, a befizetések igazolására még csak nem is válaszolnak!
A személyes ügyintézésnél viszont nem veszik figyelembe az államigazgatási törvényben ilyen esetre megszabott határidőket, amikor megadják az időpontot. Azt már említettem - és ebben sem történt változás -, hogy a megküldött határozatokra nem lehet észrevételt tenni. Nincs első-, másodfok, hanem csak a bíróságnál lehet a határozatot megtámadni, ami külön költség és idő.
A helyzet immár végképp tarthatatlan; nemcsak civilizálatlan, egyoldalúan kiszolgáltatja az adófizető polgárt a hatóságnak, nemcsak pénz- és időpocsékoló, hanem egészében azt sugallja nekem, hogy az egészségbiztosítási ügyvitel rendszere az összeomlás felé tart. Ha ez így van, ez kormányzati felelősség. Ezért kérdezem, mit tesz a minisztérium a helyzet rendezésére. Miniszter Úr, várom válaszát. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me