DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban az a helyzet, hogy számos megállapítása az írásban leadott interpellációban nem szerepel, ami viszont ellentétes a Házszabály 116. § (4) bekezdésével. Én azt tudom tenni, hogy az írásban rögzített tényekre fogok válaszolni, és azt kérem, hogy a tisztelt Ház ennek alapján ítélje meg a választ.
Ezzel együtt, tisztelt Ház, nem vitatom, a képviselő úr által felvetett probléma valós oka, hogy ténylegesen magas a vállalkozói szféra járuléktartozása; annak ellenére, hogy mint befizetésösztönzőt, a késedelmi kamatot szigorúan számon kérik.
Nyilvánvaló az is, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár tevékenységében is van számos hiányosság. De azt meg kell jegyeznem, hogy a privatizációs folyamattal párhuzamosan jelentős mértékben, exponenciálisan növekedtek az Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartási és elszámolási feladatai, és ezzel az informatikai fejlesztési lehetőségek, az ellenőrzést javító kiadásoknak a növekedése nem tartott lépést. Egyébiránt pontosan ennek javítása érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rövidesen világbanki hitelforráshoz is hozzá tud jutni.
Az OEP a járulékfolyószámla-egyeztetést évente egy alkalommal küldi meg az érintettek számára, s ez egyben lehetőséget biztosít a személyes felszólamlásra. A személyes ügyintézés ebben az évi egy esetben valóban egy vállalkozói érdek, hiszen ez egy korrekciót lehetővé tevő eljárás, amelynek módját egyébként a hatályos jogszabályi rendelkezések nem határozzák meg. Nyilván vizsgálni lehet és kell is annak a módját, hogy ezt jogilag pontosítsuk. De jogi értelemben vett kizáró oka ma annak nincs, hogy a korrigálandó tévedés jellegétől függően a korrekcióra az igazgatási szerv, a kötelezett kérelmére, annak meghallgatása nélkül biztosítson módot.
A bírósági felülvizsgálat időigényére vonatkozó megállapítása a tisztelt képviselő úrnak nehezen értékelhető, mert valamennyi közigazgatási eljárás közös sajátossága, hogy a közigazgatási szervek által hozott esetlegesen jogsértő határozatok bírósági felülvizsgálata kérhető a közigazgatási határozattal le nem zárt ügyekben.
Kétségtelen tény, hogy a közigazgatási eljárás időtartamát a bírósági felülvizsgálat lehetősége meghosszabbítja. Ennek a felülvizsgálatnak azonban soha nem az időkímélés a célja, hanem pontosan az, hogy megfelelő anyagi és eljárásjogi garanciák legyenek biztosítva a közigazgatási eljárás tekintetében. Nem hiszem azt, hogy a népjóléti miniszternek egy ilyen garanciarendszerrel szemben nyílna bármilyen intézkedési lehetősége vagy kötelezettsége.
Végül - tisztelt képviselő úr, tisztelt Ház - hadd mondjam el, a helyzet azért változóban van, mert a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a járulékbeszedési tevékenységnek kezd egyfajta eredményessége mutatkozni, a kintlevőségek alakulása ezt mutatja. '97. december 31-én a folyószámlákon nyilvántartott összes adósságállomány 230 milliárd forint volt, ami 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. De ez a növekedés alapvetően a késedelmi pótlék emelkedéséből adódott. A késedelmi pótlék nélküli kintlevőség 149 milliárd forint volt, ami pedig már közel 4 százalékkal volt kevesebb az 1996. év véginél.
Végül, tisztelt képviselő úr, ha a szóban elmondott észrevételeket eljuttatja hozzám, részleteiben meg fogom vizsgáltatni. Kérem a tisztelt Házat a válasz elfogadására. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me