DR. LATORCAI JÁNOS

Full text search

DR. LATORCAI JÁNOS
DR. LATORCAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Asszony! A garéi hulladéktárolóban 62 ezer hordóban elhelyezett 16 ezer tonna tetraklórbenzol veszélyes hulladékból 5 ezer tonna elfolyt, amely 50 hektáron elszennyezte a talajt. A kármentesítés elodázhatatlanná vált, arra közbeszerzési pályázatot írtak ki.
Információink szerint a pályázat nyertes csoportja 3 ezer tonna klórbenzol hazai elégetését, 25 ezer tonna klórbenzol és szennyezett talaj lokalizálását, valamint 14 500 tonna szennyezett talaj tisztítását vállalta 2,5 milliárd forintért. A 25 ezer tonna klórbenzol, illetve szennyezett föld elégetésére csak később kerülne sor 5 milliárd forintért. Így az ártalmatlanítás 7,5 milliárd forintba kerül majd. A második helyre sorolt ajánlat a teljes klórbenzolkészlet elégetését és 26 500 tonna szennyezett talaj biológiai ártalmatlanítását tartalmazta mintegy 3 milliárd forintért. Az égetésre külföldön került volna sor.
A nyertes a dorogi hulladékégetőben vállalta a 3 ezer tonna klórbenzol megsemmisítését. Ennek az égetőnek a technológiája azonban nem teszi lehetővé, hogy a veszélyes hulladékban lévő és az égetés során nagy mennyiségben újraképződő dioxinok és furánok a füstgázból kimoshatók legyenek. Ez azt jelenti, hogy Dorognak és környékének levegője ezekkel a rákkeltő, magzatkárosító és örökletes megbetegedést okozó anyagokkal terhelődik.
A szakértők azt is bizonyították, hogy az égetőmű nem képes kilenc hónap alatt 3 ezer tonna klórbenzol elégetésére, mert a mosótorony a füstgáz klórtartalmának teljes kimosására sem alkalmas. A keletkező salak másodosztályba sorolt veszélyes hulladék. Bizonyítható, hogy az égetésnél egységnyi betáplált veszélyes hulladékból másfél egység veszélyes salak keletkezik, azaz 4500 tonna. Az égetőmű salaktárolója ezen mennyiség befogadására nem alkalmas.
Mindez ellen Dorog és környékének lakossága tiltakozott, mintegy 5300 aláírás gyűlt össze, és a közelmúltban tiltakozó demonstrációra is sor került, de az égetés mégis elkezdődik.
Kérdezem ezért önt, államtitkár asszony, hogy miért nem az ország számára legelőnyösebb ajánlatot fogadták el a hulladék megsemmisítésére, melynek során az égetésre külföldi égetőműben került volna sor. Adtak engedélyt a dorogi égetőműben történő megsemmisítésre, hiszen a szakértők szerint erre az csak korlátozottan alkalmas, és a Környezetvédelmi Főfelügyelőség az 1997. évi próbaégetési dokumentumokat nem fogadta el, illetve új eljárást kezdeményezett. Miért nem vették figyelembe az 5300 aláírt tiltakozást és a tömegdemonstrációt? És végül, vállalja-e a tárca a felelősséget az égetésből származó esetleges egészségkárosítások esetében?
Érdeklődéssel várom válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me