DR. NAGY FRIGYES

Full text search

DR. NAGY FRIGYES
DR. NAGY FRIGYES földművelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Földművelésügyi Minisztérium nehéz helyzetben volt a törvényjavaslat előkészítésének felelőseként. A természet védelméről szóló törvény értelmében ugyanis általános, minden génmódosított szervezetre kiterjedő jogszabálytervezetet kellett létrehoznia. A több ágazatot is érintő szabályozás kialakítását indokolta emellett a meglévő gyakorlat is. A géntechnológiát ugyanis ma már a tudomány, az ipar számos területén alkalmazzák.
A jogszabály tervezetét előterjesztő kormány a törvényjavaslat másfél évig tartó előkészítése során széles körű, az érdekelt tudományos körök és szakterületek, valamint az érdekképviseletek és a társadalmi szervezetek képviselőinek véleményeit, észrevételeit egyaránt figyelembe vette, így dolgozta ki a keretszabályozást biztosító jogszabályozási előírásokat.
A géntechnológiáról szóló törvényjavaslat elfogadásával az érintett szakterületen a tisztelt Ház eleget tesz a Magyarország által az Európai Közösséggel kötött társulási szerződésben vállalt jogharmonizációs kötelezettségeknek.
(12.50)
Az Európai Unió tagállamaiban és országonként eltérően a nemzeti jogrendszerek sajátosságainak megfelelően átvett közösségi szabályokat a kormány természetesen a meglévő magyar intézményrendszerhez igazítva, a hazai hatósági eljárási rendet figyelembe véve építette be a belső jogba.
A jogharmonizáció következménye azonban, hogy a géntechnológiai szabályozás a hazai rendszerben eddig általánosan még nem alkalmazott intézményeket is bevezet. Ilyen a géntechnológiai tevékenységre vonatkozó engedélyek hivatalos lapban való közzététele, valamint a géntechnológia felügyelő intézményének meghonosítása.
A törvényjavaslat szövege az általános és részletes vita után folytatott bizottsági viták eredményeként néhány helyen változott, és ezáltal jobbá vált. Köszönöm ezért a mezőgazdasági bizottságnak, a környezetvédelmi bizottságnak, valamint Gombos András, Juhász Pál, Kiss Róbert, Lakos László, Szántó Mihály és Házas József képviselőtársaimnak a törvényjavaslat végső kidolgozása során tett nélkülözhetetlen, kiváló észrevételeket tartalmazó módosító javaslatait. Szeretném egyidejűleg megköszönni a törvénytervezet kidolgozásában jelentős szerepet vállalt Balázs Ervin professzor úr pótolhatatlan közreműködését, valamint a Venetianer Pál és Mandl József akadémikusok által nyújtott előremutató szakmai segítséget. A törvényjavaslat részletes vitája, valamint a bizottsági üléseken lezajlott szakmai viták során képviselőtársaim több esetben felhívták az előterjesztő figyelmét egyes tervezett jogi előírások módosításának szükségességére. Ezekre a kifejezetten pozitív szándékú képviselői javaslatokra tekintettel a kormány változtatott egyes módosító javaslatokkal kapcsolatos álláspontján.
Bár jónak tartja az objektív kárfelelősséget bevezetni kívánó képviselői javaslatcsomag mögött meghúzódó szándékot, a kormány a vonatkozó módosító indítványokat nem támogatja, mivel a géntechnológiai tevékenységgel okozott károkra megfelelő szigorúnak és a törvényes garanciát biztosítónak ítéli a polgári törvénykönyv veszélyes üzemi felelősségre vonatkozó szabályainak alkalmazását.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági viták során felhozott alapos érveikkel arról is meggyőzték a kormányt, hogy a génmódosított élelmiszer-adalékanyagok külön géntechnológiai engedélyezése az ipari társaságoknak felesleges adminisztrációt és költséget jelent, ugyanis ezek az adalékanyagok az élelmiszertörvény előírásai szerinti engedélyezési rendben is vizsgálhatók.
Tisztelt Ház! Úgy vélem, hogy a géntechnológiai tevékenységről az Országgyűlés segítségével sikerült egy jól alkalmazható, az Európai Unió érvényes rendelkezéseit is figyelembe vevő modern szabályozást alkotni. A törvényjavaslat elfogadásával a mezőgazdaságban is lehetővé válik a géntechnológia szabályozott keretek közötti, ellenőrzött alkalmazása, és a szabályozás hiánya nem vet többé gátat a fejlődésnek a növénytermesztésben, az állattenyésztésben és az élelmiszer-előállításban. A törvényjavaslat elfogadásával a tisztelt Ház egyben a géntechnológiai szabályozás végrehajtási rendeletekkel való teljes körűvé tételére is lehetőséget biztosít, és megszünteti a szakterület jelenlegi szabályozatlanságát.
Kérem képviselőtársaimat, hogy szavazatukkal járuljanak hozzá a törvény elfogadásához. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me