AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, miközben a jelenség teljesen világosan látszik - és csendben megjegyzem, nem igazán módosult az elmúlt években, tehát a tavalyi évben, és emlékeim szerint a korábbi időszakban is hasonló arányok voltak -, a magyarázat tekintetében nem osztom az ön álláspontját.
Én úgy látom, hogy a nem teljes körű beküldés döntően nem a bevallások bonyolultságával van összefüggésében. A nem teljes körű beküldés mindenekelőtt azzal van összefüggésben, hogy nagyon sok olyan vállalkozás van, amely csak papíron létezik, igazából nem folytat tevékenységet. Ezeknek a vállalkozásoknak a tulajdonosai, ezek a vállalkozók úgy hiszik, hogy akkor nekik semmiféle kötelezettségük nincs, ha egyszer nem keletkezett semmiféle jövedelmük. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem így van, mert ebben az esetben is kell bevallást benyújtani. Szükséges is, hogy elérjük ezt, de nem arról van szó, hogy a bonyolultság lenne az a körülmény, ami őket a tényleges bevallástól visszatartaná.
Természetesen van a vállalkozóknak egy olyan köre, amely szándékosan nem küld bevallást, mert úgy gondolja, hogy ebben az esetben talán könnyebben ki tudja kerülni a különböző adók befizetését, miután nagyon nehéz ellenőrizni, ha még egyszer bevallást sem adott be.
Kétségkívül igaz, hogy a magyar adójogszabályok nem egyszerűek, de azért szeretném figyelmébe ajánlani, ha csak megnéz egy amerikai filmet, Amerikában milyenek az adójogszabályok vagy akár az Európai Unió más országaiban, ezek sehol sem egyszerűek. A helyzet azért rétegeként különböző. Ne felejtsük el, a magyar adórendszer sajátja, hogy nagyon sok szja-ban adózónak tulajdonképpen el sem kell készítenie a bevallását, hiszen a munkahelye megcsinálja helyette. Nem igazán sokkal bonyolultabb az, ha több forrásból van valakinek jövedelme, ahol bonyolult, az elsősorban az a kör (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelyik vállalkozik.
Majd a későbbiekben folytatom. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me