DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT privatizációért felelős tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Az interpelláció a privatizációs törvényben meghatározott egyik fontos céllal, a dolgozói tulajdonszerzéssel kapcsolatos. Ezt a típusú tulajdonszerzést a törvény nemcsak deklarálja, hanem ehhez jelentős kedvezményt is biztosít.
A jogszabály adta lehetőségeket az ÁPV Rt., de jogelődei is alkalmazták a munkavállalók érdekében. A jogszabályban meghatározott kedvezmények különböző módjai, illetve annak formái korábban is sok vitára adtak okot, ezért annak gyakorlatát vizsgálta a Kormányzati Ellenőrzési Iroda, az Állami Számvevőszék, a legfőbb ügyész és több alkalommal az ÁPV Rt. felügyelőbizottsága is. Törvénysértést e területen egyikük sem tapasztalt, de eltérő álláspontokat fejtettek ki a jogszabályi kereteken belül alkalmazott kedvezmények alkalmazásának gyakorlatával kapcsolatban.
A képviselő úr által jelzett értelmezési nehézséget egyébként korábban magam is észleltem, ezért kezdeményeztem törvénymódosítást, amelyet a parlament az elmúlt évben hagyott jóvá.
Az interpellációban felsorolt bankok privatizációja során eltérő jogértelmezés nem történt a munkavállalói részvény-értékesítésben. Ezt mutatja az a gyakorlat is, hogy a munkavállalók részére 5 százalékos részvénycsomagot különítettek el minden esetben, még az OTP első, 1995-ben végrehajtott részleges privatizációja során is.
Eltérés a privatizáció időpontjában, a bankok tulajdonosi helyzetében, privatizációs feltételeiben, ennek megfelelően annak stratégiájában és módjában volt. Hadd utaljak a már hivatkozott törvény 70. § (9) bekezdésére, mely szerint a bankkonszolidációban részt vevő bankok állami tulajdonban lévő részvényei felett a tulajdonosi jogokat a pénzügyminiszter gyakorolja, vagy arra, hogy a privatizáció tőkeemeléssel együtt vagy anélkül valósult meg. Ezek az eltérő körülmények és feltételek voltak azok, amelyek befolyásolták a munkavállalói részvény vételi árfolyamának kialakítását.
Mindezen összefüggések hatásainak részletes bemutatása a rendelkezésre álló néhány percben nem történhet meg, ezért a Házszabály 117. § (1) bekezdése alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, engedélyezze, hogy a részletes írásbeli válaszadás lehetőségével is éljek.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me