DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Asszony! Több napilap, így a Népszabadság és a Világgazdaság is beszámolt arról, hogy a bankok privatizációja során jogalkalmazási anomáliák révén vélhetően jelentős kár érte az államot. Az időközben lezajlott további események kapcsán az is lehet, hogy a dolgozókat károsították meg. A hatályos privatizációs törvény értelmében a magánosításra kerülő bankok alkalmazottai a jegyzett tőke maximum 15 százalékát az államtól kedvezményes áron megvásárolhatják. A kedvezmény mértéke sajnálatos módon az 1995. évi XXXVIII. 56. §-ának (2) és (3) bekezdésében ellentmondásosan került meghatározásra. Míg a (2) bekezdés szerint - szó szerint idézem: "a munkavállalók számára az eladási árnak legfeljebb 50 százaléka erejéig adható árkedvezmény és/vagy részletfizetési lehetőség"; addig a (3) bekezdés szerint "a dolgozói részvények értékesítésekor a névértéket kell vetítési alapnak tekinteni."
Mindkét fogalmazás szerinti kedvezményadásra van gyakorlat, melyet két, homlokegyenest ellentétes minisztériumi állásfoglalás is alátámaszt. A Pénzügyminisztériumé a névértéket, az Igazságügy Minisztériumé az eladási árat tekinti elfogadhatónak.
A Magyar Hitelbank, a Takarékbank és a Kereskedelmi és Hitelbank privatizációja során a névérték szolgált kiindulási alapként. E bankoknál azért izgalmas a kérdés, mert a névérték és az eladási ár között 300 százalék eltérés mutatható ki. E három bank esetében a privatizációs kedvezmény különbözete meghaladja a 2 milliárd forintot; vagyis ha az Igazságügyi Minisztérium és az idézett törvényhely (2) bekezdését vesszük mértékadónak, ennyi, az államot megillető bevétel vándorolt magánzsebekbe. Ellentétes jogalkalmazás tapasztalható az OTP esetében, ahol a kedvezményt az eladási ár bázisán számították ki. Ebben a esetben viszont felvethető, ha mégis a PM, illetőleg a (3) bekezdés szerinti eljárás a helyes, akkor az állam vett ki több száz millió forintot az alkalmazottak zsebéből - jogtalanul.
Nyilvánvaló, hogy egyidejűleg és egymás mellett a két jogértelmezés nem állhat meg. Kérdezem tehát a tisztelt miniszter asszonyt: mit szándékozik tenni az ellentmondásos helyzet feloldására, a vagy az államot, vagy a dolgozókat ért sérelem orvoslására?
Kérem válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me