KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az előbb már-már azt hittem, sikerült elmagyaráznom, hogy mi is történt (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), most megint csalódottan hallom, hogy visszatértünk a kiindulópontra. Tehát akkor még egyszer elmondom (Közbeszólás a kormánypártok padsoraiból: Gyengébbek kedvéért! - Derültség.), és csak a Ház iránti tisztelet tart vissza attól, hogy szótagolva mondjam a könnyebb érthetőség kedvéért. (Derültség.)
Tehát: Nemcsók János nem írt alá semmiféle keretmegállapodást, sem keretmegállapodás-tervezetet. Nemcsók János a tárgyalások 11. fordulójának jegyzőkönyvét írta alá. A jegyzőkönyvnek kétségkívül mellékletét képezi a kormányközi keretmegállapodás tervezete, mely tervezetet - ahogy a tárgyalási jegyzőkönyv is rendelkezik - kormányaik elé terjesztik jóváhagyásra. A jóváhagyás, mint tudjuk, nem történt meg, a kormány a jóváhagyást további vizsgálatok és számítások elvégzésétől teszi függővé.
Következésképpen nem tudok egyetérteni azzal a bombasztikus megállapításával sem, hogy a magyar diplomácia Trianon óta a legnagyobb vereségét szenvedte el; a magyar diplomácia szenvedett el már néhány érzékeny vereséget, de nem 1994-98 között. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Azzal sem tudok egyetérteni, hogy ez a második "országcsonkítás" lenne - ha már maradok ennél a kifejezésnél, és kétségkívül, a Duna elterelése hasonlít erre. Nem tekinthető országcsonkításnak, hiszen a Duna elterelése a határt nem mozdította el - ezt már többször megvitattuk a parlamentben. A határt nem helyezte odébb, a határ jellegét változtatta meg, tisztelt frakcióvezető úr. A határ, amely korábban a Duna fősodrában vagy középvonalában húzódott, ily módon szárazföldre került, de a határ nem változott, a Duna ment odébb, nem a határ. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási időkeret leteltét.) Tehát ez semmiképpen nem tekinthető országcsonkításnak, de abban egyetértek, abban nincs különbség kettőnk között, hogy ennek súlyos következményei voltak (Az elnök kikapcsolja Kovács László mikrofonját.), és nem...
Köszönöm, a második fordulóban majd folytatjuk. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me