DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmánymódosítás és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításának egyértelmű indoka az Alkotmánybíróság működésének, a működés folyamatosságának biztosítása a jelölési rendszer átalakításával és az alkotmánybírósági törvényben meghatározott megbízatási idő megváltoztatásával és meghosszabbításával. Az Országgyűlés az általános vita és a részletes vita keretében is nagyon részletes vitát folytatott, és világosan kialakultak a pozíciók, miszerint az Alkotmánybíróság jelölésére vonatkozó módosító javaslat - amely egyben az alkotmány módosítását is jelenti - az alkotmányügyi bizottság által elfogadott módosító indítvánnyal együtt támogatásra számíthat a koalíciós pártok részéről és egyben elutasításra az ellenzéki oldal részéről.
A vitában és az összefoglalóban nem kívánom megismételni a legfontosabb érveket, hiszen ezek lényegében több ízben elhangzottak a Ház előtt. A jelölési rendszer átalakítása a politikai befolyás csökkentését jelenti a jelöltállításban, és egyben közelít ahhoz a többcsatornás rendszerhez, amelyhez viszonyítottan a magyar szabályozás az eddigiekben kivételesnek bizonyult.
Az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításában a megbízatás meghosszabbítása mellett javaslatot tettünk néhány olyan módosításra is, amelynek jelentősége már a következő hónapokban is megmutatkozhat. Itt tulajdonképpen az alkotmányügyi bizottság által tett jogtechnikai jellegű módosító indítvány támogatását a kormány vállalni tudja, és ezt támogatja. Más indítványokat, amelyek ezzel kapcsolatban kerültek benyújtásra, nem támogat a kormány.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, ennek a módosító javaslatcsomagnak az indoka nem politikai természetű, nem Alkotmánybíróság elleni politikai támadásról van szó. A javaslat minden egyes eleme bírja az Alkotmánybíróság egyetértését, és a munka folyamatossága érdekében kérem, hogy a kormány által támogatott módosító indítványokkal együtt szíveskedjenek támogatni az alkotmánymódosítást és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me