DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, a hét végén a miniszterelnök úr kénytelen volt rámutatni a Fidesz-Magyar Polgári Párt néhány irreális állítására; sajnos ezek itt a Házban is szóba kerültek, például amikor a gazdaságpolitikáról volt szó - és még jó néhány más állításra. Egyébiránt, ha végiglapozzuk az Országgyűlésben elhangzott napirend előtti hozzászólásokról szóló jegyzőkönyveket, ilyen eseményeket és ilyen állításokat bőven találunk. De a két perc arra ad lehetőséget, hogy valóban a családi pótlék értékvesztésével kapcsolatosan reagáljak önnek.
Azt kell mondjam mindenekelőtt, képviselő úr, való igaz és való tény, hogy 1900 (Sic!) és 1995 között (Szórványos derültség.) a családi pótlék és általában a gyermeknevelési támogatások egyáltalán nem vagy csak alig emelkedtek. És akkor, amikor 1995-ben a gazdasági stabilizációs programhoz hozzákezdtünk és átállítottuk a családtámogatási rendszert egy rászorultsági elvű családpolitikára, akkor azt mondtuk, hogy amint a gazdaság teljesítménye erre lehetőséget ad, haladéktalanul hozzákezdünk az értékőrzéshez.
Én nem olvastam ezt a nyilatkozatot, de biztos vagyok benne, hogy a miniszterelnök úr abban az összefüggésben beszélt az értékőrzésről, hogy amint a gazdaság teljesítménye erre lehetőséget adott, ezt megkezdtük, és igen, 1996-ról 1997-re nemhogy az értékőrzést sikerült biztosítani, de például a kétgyerekes családokban egyik évről a másikra 29 százalékkal, a három- és többgyerekes családoknál 42 százalékkal nőtt a családi pótlék összege. S ha megnézi képviselő úr az idei költségvetést, akkor is a tervezett inflációval arányos emelkedést tartalmaz ez a költségvetési terv. Erre célzott miniszterelnök úr.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me