BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tapasztalom, hogy bármilyen szelíden próbálják az egészségvédők szóba hozni a dohányzás témáját, már a felvetés is indulatokat gerjeszt. Ebben a Házban sokan vagyunk képviselők, akik nagyon fájlaljuk, hogy nem fejeztük be a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvényt. Éppenséggel belefért volna az időnkbe.
Állítólag Európába tartunk, és éppen ezért, amikor tavaly ősszel az európai uniós országok egészségügyi miniszterei radikális döntést hoztak a dohányreklámok visszaszorítása érdekében, azt gondoltuk sokan, hogy ez kitűnő hátteret jelent majd ennek a törvénynek a létrehozásához, kitűnő hátteret jelent majd ahhoz, hogy a reklámtörvénynél elszenvedett csúfos vereséget egy kicsit korrigáljuk, és megalkossuk ezt a nyúlfarknyi törvényt.
Többször elmondtam magam is a vitában, hogy a törvénytervezet nem tartalmaz drasztikus beavatkozást, nem vezetett volna be drákói rendszabályokat a dohányosok számára. Elmondtuk, hogy nincs ok a pánikra a dohányosok, a dohánytermelők és a dohányforgalmazók körében, de sajnos, nem hitték ezt el nekünk. Nem akarjuk erőszakosan leszoktatni vagy diszkriminálni a dohányosokat. Csupán arra törekszünk, hogy a magánszféra tiszteletben tartása mellett a jog eszközeivel segítsük a társadalmi együttélés magatartásnormáinak a kialakítását.
Ez a törvény szelíd, ámde határozott korlátozást jelentett volna a dohánytermékek forgalmazásában és fogyasztásában. S minthogy ma már bizonyos, hogy ebben a parlamenti ciklusban nem születik meg ez a törvény, úgy döntöttünk, hogy addig is önkorlátozásra kérjük a dohányosokat.
Úgy ítéljük meg, hogy törvény nélkül sem vagyunk tétlenségre kényszerítve, éppen ezért fogalmaztunk - szabaddemokrata képviselők - egy tíz pontból álló felhívást. Ezt szeretném önökkel most ismertetni tehát.
"Felhívás a nemdohányzók védelmében.
Mi, országgyűlési képviselők - látva, hogy a kormány által beterjesztett, a nemdohányzók védelméről és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelőzéséről szóló törvényjavaslatot a parlament elfogadni már nem tudja, a következő felhívással fordulunk a magyar állampolgárokhoz.
1. Kérjük a dohányosokat, hogy a közforgalmú intézményekben és zárt térben tartott rendezvényeken tartózkodjanak a dohányzástól.
2. Kérjük, hogy egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban és sportlétesítmények helyiségeiben ne dohányozzanak.
3. Kérjük, ne gyújtsanak rá a közoktatási és gyermekvédelmi intézményekben.
4. Kérjük, hogy munkahelyen, több személy munkavégzésére szolgáló helyiségekben, valamint értekezleteken mellőzzék a dohányzást.
5. Felhívjuk a különböző munkahelyek vezetőit, hogy dohányzásra kijelölt, zárt légterű, de a folyamatos légcsere feltételeivel felszerelt helyiségeket biztosítsanak a dohányzóknak.
6. Felhívjuk a közoktatási, szociális és egészségügyi intézmények vezetőit, hogy tiltsák meg intézményükben a dohánytermékek árusítását.
7. Felhívjuk a kereskedőket, hogy üzleteikben a dohánytermékeket különítsék el az egyéb termékektől, és azok vásárlását ne ösztönözzék.
8. Kérjük a várandós kismamákat és a gyermekes szülőket, hogy gyermekeik érdekében a terhesség alatt, illetve a gyermekekkel egy légtérben ne dohányozzanak.
9. Kérjük a szülőket, hogy fokozott felvilágosítással mentsék meg gyermekeiket a dohányzásra való rászokástól. És végül
10. Felszólítjuk a dohánygyártással és dohánytermékek forgalmazásával foglalkozó cégeket, hogy anyagilag járuljanak hozzá a dohányzás okozta egészségkárosodás megelőzésének költségeihez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps mindkét oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me