BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Az Igazság és Béke Pápai Tanács tavaly figyelemre méltó tanulmányt jelentetett meg a földbirtokok világszerte tapasztalható koncentrációjának negatív hatásairól. Gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokról van szó. A dokumentumból kitűnik, hogy a Szentszék komolyan aggódik az ezzel párhuzamosan bekövetkező kiszolgáltatottság miatt. A tanulmány elítéli azt a lenéző értékelést, amely a mezőgazdasági termelőmunkát övezi, sürgős változtatást követel annak érdekében, hogy a parasztokban ne keletkezzen az az érzés, hogy a munkájukra nincs szükség, és a társadalom peremén élnek. Attól tart a Szentszék, hogy felgyorsul az elvándorlás, és az elvándorló emberek a városok peremén nem emberi vagy inkább mondhatom, embertelen körülmények között lesznek kénytelenek élni.
A Magyar Katolikus Püspöki Kar a veszélyt fölismerve úgy fogalmaz: "A szegény rétegek végül nemcsak földjüktől vannak megfosztva, hanem tradícióiktól, kultúrájuktól és emberi méltóságuktól is. A soktényezős, összetett folyamat egy önmagát erősítő ördögi kör formájában működik. Ez végül odahat, hogy mindenben a nagybirtok érdekeit szolgálják ki - a hitelnyújtástól a gazdasági kutatásokig." Sőt - ezt én teszem hozzá -, magáig a törvényalkotásig bezárólag.
Úgy látszik, az MDF tavaly nagyon ráérzett a leselkedő veszélyre (Felzúdulás az MSZP padsoraiban.), amikor népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a kormány ne valósíthassa meg a tervét, és külföldiek, illetőleg belföldi jogi személyek ne szerezhessék meg a magyar termőföldeket. Úgy tűnik, a lakosság is nagyon ráérzett a veszélyre - a megtévesztések ellenére -, és soha nem látott gyorsasággal és számban követelték a népszavazás kiírását. Úgy látszik azonban, a kormány is megérezte a rá leselkedő veszélyt, és minden eszközzel megakadályozta a népakarat érvényesülését - legutoljára éppen a múlt héten -, és próbálta tervét, elodázva bár, de megvalósítani.
Az Alkotmánybíróság szerencsére a helyén volt. Megakadályozta, hogy a kormány ezt a tervet véghezvigye, de tudnunk kell: ez nem végleges. Tudnunk kell, mert a kormány erről a szándékáról nem tett le. Ha végiggondoljuk hazai helyzetünket, akkor megállapíthatjuk, hogy a Szentszék és a Magyar Katolikus Püspöki Kar nagyon időben - mondhatnám, jó időben - tette meg ezeket a lépéseket, és megteremtődhet a keresztény egyházak és a közép-, polgári pártok együttműködése ebben a kérdésben. A magyar lakosságnak viszont tudnia kell, hogy ha esetleg a jelenlegi koalíció győz a választásokon, ezt a tervet meg fogják valósítani.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MDF padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me