DR. SZABÓ IVÁN

Full text search

DR. SZABÓ IVÁN
DR. SZABÓ IVÁN (MDNP): Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt a szokásos januári évnyitó sajtóbeszélgetésén a sajtó képviselőit tájékoztatta arról, hogy elérkezettnek érzi az időt arra, hogy egy lakossági és társadalmi konszolidáció keretében végre rendezzük azokat a kintlévőségeket, hiteleket, amelyek behajtásához egyébként nem sok remény fűződik, tovább görgetésük pedig csak a papírmunka számára jelent valami fontosságot, egyébként sem az ezzel gazdálkodni szándékozó szervezeteket, sem pedig a lakosság érdekeit már nem tudja szolgálni.
Három szeletét említettük akkor ennek az ügynek. Az egyik a lakáshitelek törlesztésével kapcsolatos kérdés, valóban a családok százait fenyegeti vagy fenyegetheti a kilakoltatás. Nem is elsősorban úgy, hogy maguk a bankok fogják ezt megtenni, hanem elindult egy olyan vásárlás, amelyik ezt a kérdést a hitelek kivásárlásával kívánja megoldani és hoz lehetetlen helyzetbe családokat.
A másik szelete ennek a kérdésnek a közüzemi hátralékoknak a kérdése. Itt a helyzet nem annyira súlyos, hogy kilakoltatás fenyegetne, de úgy hiszem, hogy a családokban, főleg ahol gyerekek vannak, nem egészséges dolog, hogy hol a villany, hol a víz, hol a távfűtés, hol a gáz kerül esetleg kikapcsolásra azoknál, akiknél önhibájukon kívüli problémákról van szó. Nagyon örülünk annak, hogy ezt követően mind a két területen elindult a kormányzati munka is, és legalább részterületeken eljutott egy olyan megoldásig, amelyik reményt ad arra, hogy ennek következetes továbbvitele ebben a kérdésben konszenzussal megoldható. A mi feltételünk mindenképpen az, hogy egyrészt csak azok, akik ebbe úgy kerültek bele, hogy önhibájukon kívül, másrészt pedig garanciát kell nyújtani arra, hogy ezek a fajta kintlévőségek, hitelek újra ne keletkezhessenek. Ebben az államnak, az önkormányzatoknak, a bankoknak, a közüzemi szolgáltatóknak és a lakosoknak egyaránt részt kell venni.
Van még egy szelete ennek a konszolidációs kérdésnek, amelyik nehezebb dió, és úgy hiszem, hogy törvényi szabályozást is fog igényelni. Ez már nem intézhető el, és nehezen képzelhető el, hogy megkezdődik a választások előtt; ez a 200-250 milliárdos tb-tartozásoknak az ügye. Ezek konszolidálása szintén elkerülhetetlen, hiszen ebben néha már nem létező cégeknek is vannak tb-tartozásai, és hiú ábránd azt hinni, hogy a tb rendbe hozható egy esetleges behajtásból, mert bizonyos területeken a behajtás erőltetése sokkal inkább a csődfelszámoláshoz vezetne, újragerjesztve egy inflációs és egy munkanélküliségi hullámot. Azt hiszem, ez egyikünknek sem érdeke. Meg kell találni azt a technikát, amellyel ez a kérdés is rendezhető, de tovább nem görgethető, mert hiába fogunk kimutatni évekkel később a jelenlegi 250 milliárd helyett 1000 milliárdokat, azok ugyanúgy nem lesznek behajthatók, mint a jelenlegiek, szembe kell nézni azzal, hogy ezt a konszolidációt végre kell hajtani.
És végül van egy negyedik terület, amelyről szóltunk, és amelyről a tisztelt Ház is tudomást szerzett, hiszen tavaly szeptember 11-én országgyűlési határozati javaslatot terjesztettem be a Néppárt nevében a tisztelt Ház elé. Ez pedig nem más, mint a lakásállomány megőrzésének programja, amely szintén egy olyan program a következő időszakra, amit nem lehet struccként homokba dugott fejjel tovább szemlélni.
Mi történt az elmúlt nyolc esztendőben? Az elmúlt nyolc esztendőben hellyel-közzel befejeződött a lakások privatizációja, azonban a házak de facto gazda nélkül maradtak. A lakosok, akik megvették a lakásokat, örülnek, ha ki tudják fizetni a lakbért, vannak, akik már a közüzemi díjakat sem tudják, a belső saját tatarozásukról nem beszélve. De különös tekintettel a panelos technológiával épült lakások tömeges felújítási igényére, bizony olyan intézkedések szükségesek, amelyek kormány, önkormányzat és lakos együttállásában vizsgálják ezt a kérdést, Rendkívül sajnáljuk, hogy ez nem került még a tisztelt Ház elé, és már ebben a ciklusban nem tárgyalható le az a javaslat, amit előterjesztettünk. De szeretném tisztelt képviselőtársaim és a kormány figyelmét felhívni: programot kell erre készíteni, mert 15-20 év távlatában nem lehet egyik napról a másikra majd kitalálni, hogy egymillió lakással mit lehet kezdeni az országban.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MDNP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me