VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A parlamenti ciklus végéhez közeledve egyre többször érezhetik és érzik úgy a polgárok, hogy kormánypolitikusok egymásnak ellentmondó kijelentéseikkel őket, bennünket néznek - finoman fogalmazva - naivnak. A hirtelen megváltozott kormányzati retorika gazdaságpolitikai ügyekben is szeretné elfelejtetni a korábbi csapásokat, a 20 százalékos reáljövedelem-csökkenést, a családi költségvetések megnyirbálását. Ám úgy ítéljük meg, hiába, ha kilóg a lóláb.
Hadd említsek néhány konkrét ügyet az utóbbi időszak kormányzati szemfényvesztéseiből! A miniszterelnök úr sietve jelentette be napirend előtt, hogy az ország idő előtt törleszti az IMF-nek 158 millió dolláros adósságát. Sajnos, a miniszterelnök úr azt nem tette hozzá, hogy miközben ez az idő előtti törlesztés megtörténik, azonközben januárban és februárban a Magyar Nemzeti Bank 750 millió márkás kötvénykibocsátást hajtott végre, azaz hitelt vettünk föl. A gyanakvóbb vagy óvakodóbb polgárokban még az is fölmerül, hogy nem ebből a kötvénykibocsátásból fedeztük-e az az IMF-adósságtörlesztést, amit idő előtt jelentett be a miniszterelnök úr. Mibe került ez nekünk, mibe került a polgároknak, mi volt ennek a valós ára? (Bársony András: Tudod, hogy nincs átjárás a kettő között. - Közbeszólások az MSZP padsoraiban.)
Ugyanilyen értetlenül állnak a polgárok Horn Gyula miniszterelnök azon kijelentése előtt is, hogy a kormány nem akasztja meg a belső kereslet növekedését, és nem akadályozza meg a bérek emelkedését. Ezzel szemben a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára egy februári konferencián arról beszélt, hogy hosszú távon ez nem lehet tendencia, a jövedelmek növekedését kordában kell tartani. Azaz, ha jól értjük az államtitkárt, akkor a 20 százalékos jövedelemcsökkenés után meginduló némi emelkedést ideje lenne visszafogni. Kinek higgyenek a polgárok? A miniszterelnöknek vagy államtitkár úrnak? (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból: Senkinek sem!)
Az energia ügyében is nehéz felfogásúnak vagy gyereknek nézik a polgárokat a kabinet tagjai.
(10.10)
Tavaly több mint 30 százalékkal emelkedtek az energiaárak, növekvő terheket rakva a családok vállára. A felmérések szerint minden nyolcadik család kér haladékot a közüzemi számlák fizetésére. A kormánytól tavaly azt hallhattuk, hogy az energiaárak emelésére a megkötött szerződések kötelezik a kormányt is. Most azonban azt tapasztaljuk, hogy erre nem kerül sor, ami azt jelenti, hogy vagy korábban csapták be a polgárokat - azaz a kormány nem mondott igazat -, vagy pedig az energiaárak már eddig is tartalmazták azt a nyereséget, amit a kormány ezekben a szerződésekben beígért. A sor folytatható a kőolaj- és gázimport napokban elengedett vám- és illetékbefizetésével.
A kormány költségvetési bevételeket enged el mintegy 15 milliárd forint értékben, de nem tudjuk, hogy az elengedett bevétel kit gyarapít majd: a polgárokat vagy a szocialista Pál László vezette Molt. Az elmúlt négy évben miért nem volt erre mód, miért csak most, hirtelen, a választások előtt két hónappal kerít erre a kormány lehetőséget? Tizenöt milliárd forintból - a tegnapi vita alapján is - lehetne közbiztonságra, az egészségügy konszolidációjára fordítani pénzt. Nem tudjuk, hogy ez a 15 milliárd forint - ami költségvetési bevételkiesést jelent - kit és milyen módon fog gyarapítani.
S miközben költségvetési bevételről mond le a kormány, azonközben a katasztrofális egészségügyre vagy a drámaian rossz közbiztonság megerősítésére nincs pénz. A kormány miniszterei nemcsak egymással ellenkező dolgokat mondanak, de időnként cáfolják a miniszterelnök kijelentéseit is. Talán ezt a gazdaságpolitikai bizonytalanságot érzik most a külföldi elemzők. Nem véletlen, hogy a Reuters jelentése szerint az összes nemzetközi auditcég az inflációs prognózisokat módosította, méghozzá nem lefelé, hanem felfelé - erről szólnak a február 28-ai sajtójelentések.
Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt úgy gondolja, a polgárok nem vakok és nem buták, hogy ne vegyék észre a szavak és tettek közötti különbséget, a kormány megkezdett választási kampányát. (Derültség a kormánypárti oldalon.) A cégtábla átfestésével még nem változott a kínálat. A cégtáblacseréhez nemcsak a kínálatot, hanem az eladót is meg kellene változtatni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon. - Zaj a kormánypárti oldalon. - Az elnök csenget.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me