DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! Egyik legfontosabb mezőgazdasági termékünkről szeretnék szólni a tisztelt Háznak, a Földművelésügyi Minisztériumnak. A tej élet, erő, egészség. E fontos termék azonban nem nyeri el ennek a kifejezésnek a valódiságát. Valahogy lekezelik magát a terméket is, de a tejtermelőket mindenképpen. E mellett a probléma mellett, amely a tej körül forog, nem lehet szó nélkül elmenni. A tejtermeléssel kapcsolatos lemaradásunk óriási, szinte hihetetlenül alacsony ára van jelenleg a tejnek.
1996 áprilisában maga az FM-miniszter úr tett ígéretet arra, hogy kedvezőbb helyzetbe hozza a magántermelőket, a felvásárlási árakkal kapcsolatban közelítenek majd a nagyüzemi felvásárlási árakhoz. Sajnos, az ígéret csak ígéret maradt. A gazdák ma is tele vannak panasszal, hogy jó minőségű tejnél a 42 forint körüli ár literenként nem magas, azonban a begyűjtők még ebből is levonnak 6 forint 20 fillér körüli összeget minősítés címen, ami a termelőket rendkívül nyugtalanítja. Az ilyen intézkedés nemhogy sarkallná a több tejtermelést, hanem ellenkezőleg, csökkenti a termelési kedvet. De mivel a vidéki termelőnek nincs más választása a munkalehetőséggel kapcsolatban, kénytelen megalkudni ezzel a lehetetlen helyzettel.
Ez még nem elég, hogy az árban érzi a hátrányos helyzetet, ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy a tej árát 2-3 hónapos késéssel kapja meg, mintha legalábbis a földi javakban dúskálna a tejtermelő gazda. Hisz a mezőgazdasági tájékoztatón a miniszter úr és az ellenzéki pártok, a kormánypártok delegáltjai, valamint a Tej Terméktanács küldöttei, a kereskedők, a továbbfeldolgozók egyetértésben elfogadtuk azt a javaslatot, hogy '97 szeptemberétől beindul az iskolatej-akció, ami annyit jelentett volna - és amiről természetesen nem szabad lemondani most sem -, hogy az általános iskolásoktól kezdve középiskolákkal bezárólag, vagy ha igény van rá, felsőbb iskolákban is lehetővé válna az, ami ezen az értekezleten elhangzott, hogy 3 deci tej és egy kifli naponként a fiatal szervezetet megilleti, és azt megkapja. Ezt ott mindenki, minden képviselő megszavazta és jóváhagyta, maga a minisztérium is rábólintotta az igent.
Azonban ha ilyen akadályok és feltételek vannak a tejtermelő gazdáknál - hisz ide merem vonni a nagyobb gazdaságokat is, ahol nagyobb létszámú tehénállomány áll rendelkezésre -, akkor mindenképpen fontosnak tartom ezt a hiányzó óriási tejmennyiséget valahogy bepótolni. A támogatási rendszerrel kellene az árakra nagyobb finanszírozást fordítani, hogy e kiváló minőségű élelmiszerünk a termelői szinten támogatásban részesüljön, minél nagyobb arányban és támogatásként.
Ezen értekezleten jóváhagyott és elfogadott lett, hogy a tejet úgy kell reklámozni, hogy a tej élet, erő, egészség. Ez így igaz. A televízió, a rádió, újságok valóban meg is kezdték az elmúlt év utolsó hónapjaiban a tej reklámozását. Azonban pár hónap leforgása alatt ez a reklám újra eltűnt. Mi ennek az oka? Hogy tud ezen sürgősen a minisztérium vagy a kormány azonnal hatékonyan változtatni? Mindenképpen meg kell jegyezzem, mélyen tisztelt államtitkár úr és Országgyűlés, hogy az az egytehenes gazda, aki szinte távol a világ zajától egyetlenegy forrásként jelzi azt, hogy ő valamit ad, még mindig jobb minőségű tejet tud a piacra biztosítani, mint az üzletekben kapható 1,8 vagy még kevesebb zsírtartalmú tej. Nem lehet lekezelni e rendkívül fontos terméket és a magyar kisparaszt egyetlenegy erőforrását, vagyis forgótőkéjét!
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me