DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Osztom az aggodalmát. Az adatok is azt mutatják, hogy 1986 és 1990 között a 2 milliárd 270 millió literes tejtermelés 1994-re - ez volt a mélypont - 1,5 milliárd liter tejre esett vissza. Megjegyzem, a radikális csökkenés 1991 és '94 között ment végbe, amikor a kivágások megjelentek és a támogatás visszaesett. Az adatokat mondom. 1991-re leesett 1,6 milliárd literre; '92-re volt némi emelkedés, akkor fölment 1,8-ra; '93-ban 1,6-ra; majd '94-re 1,5-re.
Kétségtelen, hogy nem sikerült föltornászni, mondom, 1995-ben 1,556 millió, 1996-ban 1 milliárd 478 millió, és '97-ben volt az első emelkedés, amikor is 1 milliárd 526 millió liter tejet állítottak elő. Tehát valóban van egy radikális visszaesés, a belső fogyasztásnál is, sajnos, és a termelésnél is.
Az évi teljes belföldi felhasználásunkat teljes egészében itthon, hazai előállítású tejből fedezzük. Egyébként a külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy tejtermékekből 45 millió dollárt exportálunk, és 37 millió dollár az import. Tejtermékből, tehát vaj, sajt, egyéb készítmények. Ez azt jelenti, hogy a szaldónk pozitív. De hát nyilvánvalóan nem ez a megoldás.
1998. január 1-je óta a minőségi tej államilag garantált támogatása literenként 3 forint. Szeptember 1-jétől ez 5 forint lesz, tehát további 2 forinttal emelkedik. Jelen pillanatban az extra minőségű tej államilag garantált irányára 55 forint literenként. Tehát ha nem adja meg az extra minőségű tejért az 55 forintot a felvásárló vagy a tejipari vállalat, akkor a termelő a minőségi bizonylat alapján ezt az APEH-től visszaigényelheti. Az állami támogatás úgy vehető igénybe, hogy vagy a termelő, vagy a forgalmazó veszi igénybe ezt, számára mindenféleképpen kifizetésre kerül.
Megjegyzem, hogy a tenyészállat beállításához 40 ezer forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre vemhes üszőnként. Igénybe lehet venni, az elmúlt évben közel egymilliárd forint értékben vettek igénybe vemhesüsző-támogatást, ami azért szép dolog.
Megemlítette az iskolatej-akciót. A minisztériumban erre a koncepció kész. Mi közel egymilliárd forintot vagyunk hajlandóak erre áldozni, ugyanis ez két okból is jó.
(20.50)
Jó egyrészt azért, mert a gyerekek megkapják azt a tejet, és ehhez szándékaink szerint esetleg majd a kiflit is, amely az egészségüket javítja. Másrészt jó a termelő számára is, mert egy belső újabb fogyasztási kört eredményez. Ahhoz azonban, hogy ez általános mértékű és az országban mindenütt, mindenki számára elérhető legyen, szükség van arra, hogy ehhez a társtárcák is partnerként álljanak hozzá.
Ezért kérem képviselőtársam segítségét, hogy majd későbbi felszólalásaiban, esetleg leveleivel szorgalmazza: ahhoz a pénzügyi alaphoz, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium biztosít, egyéb tárcáktól is sikerüljön majd egy olyan jellegű bázist teremteni, amely a későbbiek folyamán az egész országban, mindenütt - szociális helyzetre való tekintet nélkül - az általános és középiskolás gyerekek számára lehetővé teszi, hogy naponta legalább két deci tejet kaphassanak.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me