DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. (A mikrofonja nem működik.) Ha a mikrofont bekapcsolják, akkor mondanám... (Rövid szünet.)
Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Négyéves országgyűlési képviselőségem során több alkalommal szólaltam fel a kárrendezési hivatalok jövőjével kapcsolatban. Kérdéseket tettem fel a felügyeletet gyakorló miniszternek, a miniszterelnök úrnak. Azokból a válaszokból egyértelművé vált számomra, hogy a jelenlegi kormánypárti képviselők egy részének fogalma sincs arról, mit jelent emberek százaival három évig együtt dolgozni, és teljesen értetlenül álltak azon aggódásom előtt, hogy egykori munkatársaimnak a jövője miatt félek.
1998. március 31-ével megszűnik az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal, s megszűnnek a megyei kárrendezési hivatalok. Természetesen ez a megszűnés csak egy cégtáblaátfestést jelent, mert a kormány döntött arról, hogy lesz egy jogutód szervezet, amelyet valami oknál fogva, talán a miniszterelnök úrnak az ötvenes évek intézményei iránti vonzalma következtében, irodának neveztek el. Jól tudjuk, hogy voltak kommunista pártoknak tájékoztató irodái, talán most feléled megint ez a gyakorlat, és egy államigazgatási szervezetet, amely hatósági jogalkalmazás kapcsán határozatokat hoz, állampolgárok ügyeiben dönt, irodának fognak nevezni.
Miután a kormány döntött erről, nagyon sajnálom, hogy nem nyugtatta meg azokat a kárpótlásra jogosultakat, akik naponta telefonálnak, levelet írnak, hogy mi lesz az ügyükkel, mert körülbelül 200 ezer ügyben a mai napig nem született döntés. Lehetne elmélkedni azon is, hogy lehet megszüntetni egy hivatalt, amikor még 200 ezer folyamatban levő ügye van, nyilvánvalóan e probléma megoldása a következő kormány időszakára fog esni.
A mai napon azért szerettem volna napirend után megszólalni, hogy bizonyos értelemben az ország nyilvánossága előtt még egyszer és utoljára megköszönjem a kárrendezési hivatalok munkatársainak az elmúlt években kifejtett áldozatos munkáját. Meg vagyok győződve arról, hogy egykori munkatársaimnak önfeláldozó, becsületes, tisztességes munkája nélkül a részleges kárpótlási törvényeket még oly részlegesen sem tudtuk volna végrehajtani, mint amilyen részleges végrehajtást sajnos a fogyó idő számunkra biztosított. Többségük igen jó szakember volt, még többen igen jó szakemberré váltak. A magyar közigazgatás számára nagy veszteséget fog jelenteni, hogy a kormány nem gondoskodott ezen emberek jövőjéről, és nem tette lehetővé, hogy a szakirányú végzettségüknek megfelelően a közigazgatás számára ezt a humán erőforrást megtartsuk az évek folyamán, és az ország érdekében kedvezőbben használjuk fel.
Mint a hivatal egykori elnöke, még egyszer szeretném megköszönni munkatársaimnak, hogy olyan sokat tettek a kárpótlásra jogosultak érdekében. Elnézést kell kérnem azoktól a kárpótlásra jogosultaktól, akiknek az ügyeiben hosszú idő alatt született döntés, vagy akiknek az ügyeiben nem kedvező döntés született.
Köszönöm szépen. Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me