RÓZSA EDIT

Full text search

RÓZSA EDIT
RÓZSA EDIT (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy politikai döntés nyomán egyik pillanatról a másikra az '50-es években szűnt meg a szegedi tanítóképzés, amelyik egyébként számos kiváló pedagógust, tanítót adott az országnak. A Felsőoktatási és Tudományos Tanács 1998. február 11-ei ülésén mindössze egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy a tanács támogathassa a szegedi tanítóképzés újraindítási kérelmét. Mivel a döntés a miniszter úr joga, kérem, hallgassa meg államtitkár úr érveimet, és kérem, működjön közre annak érdekében, hogy a végleges döntést ezek szerint hozzák meg.
A világbanki hitel többek közt szemléletváltást remél. Hazánkban vannak, akik ezt értik, és vannak, akik még nem. Biztató, ha maguk az érdekelt intézmények készülnek elő a változásokra, és így furcsállható, ha a Felsőoktatási és Tudományos Tanács tagjai között vannak olyanok - egy-két tagja -, akik nem látják a jövőt.
Szeged országgyűlési képviselőjeként említek meg egy jellemző esetet. A Szegedi Felsőoktatási Szövetség az integráció értelmét abban látja, hogy új képzéseket és minőségileg magasabb szintű képzéseket hozhat létre. Ezért kérelmezte már két évvel ezelőtt a tanítóképzés újraindítását az integráció keretében. Ezáltal gyakorlóterephez jutna az egyetem pedagógiai tudományos műhelye, a tanítóképzés gyakorlata pedig természetes közelségbe kerülne a tudománnyal. A tanárképző főiskola készségi tanszékei - ének, rajz, testnevelés, idegen nyelv, környezet, anyanyelv, matematika s a többi - fejleszthetnék a NAT-műveltség területeit. A szegedi szövetségben integrálódó intézmények jelzés értékű döntést várnak a minisztériumtól.
Kérdezzük, engedélyezik-e a tanítóképzés újraindítását Szegeden. Várom a választ. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me