DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, képviselő úr bizonyára figyelemmel kísérte azt a kérdések órájában folytatott polémiát, ami az akkumulátorfeldolgozó tárgyában már a Ház elé került, s bizonyára nagyon jól ismeri ezt a folyamatot, hiszen éppen ez a Ház hozta meg azt a környezetvédelmi törvényt, amely a hatásvizsgálatokról szóló eljárást tartalmazza, és amelynek alapján a kormányrendelet egy taxációt tartalmaz, hogy mely esetekben kell környezetvédelmi hatásvizsgálatot végezni.
Ebben az esetben sor került az előzetes környezeti hatásvizsgálat elkészítésére, melynek következtében az elsőfokú környezetvédelmi hatóság előírta a részletes környezeti hatástanulmány benyújtásának a kötelezettségét, melynek a beruházó cég 1997. november 4-én eleget tett. Ezt követően került sor ez év februárjában nyilvános tárgyalásra, ahol - úgy tudom - lehetőségük nyílt az ott lakóknak észrevételeket tenni a környezeti hatástanulmány valamennyi részére, amely alapján - a nyilvános tárgyalást követően - fogja az elsőfokú környezetvédelmi hatóság meghozni a határozatát, természetesen figyelembe véve azokat a szakhatósági véleményeket, amelyek beküldésére, illetve bekérésére ezekben a napokban kerül sor.
Képviselő úr két fontos kérdést vetett fel. Az egyik az, hogy egy történelmi borvidékről van szó. Az elsőfokú hatóság a környezeti hatástanulmány alapján a környezetvédelmi engedély megítélésekor, illetve kiadásakor valamennyi körülményre - gazdasági, társadalmi hatáselemzésre - figyelemmel lesz, és megnyugtató az is, hogy az országos területfejlesztési koncepcióba bekerült a történelmi borvidék mint egyik fontos szempont. Azt hiszem, képviselő úr, hogy gondolkodásmódunknak a hulladékaink ártalmatlanítása terén meg kell változnia. Nem abból kell kiindulni, hogy mind környezeti és egészségkárosodást okoznak, hiszen csak akkor engedélyezzük ezeket, ha a környezeti károsítást minimalizálják, illetőleg kizárják.
Köszönöm szépen, és elnézést kérek, elnök asszony az időtúllépésért. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me