DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Köszönöm szépen - ha elfogadja a válaszomat a képviselő úr, akkor én válaszolnék. (Derültség.)
Az az igazság, hogy jelenleg több száz ilyen igényt tartunk számon. Egyébként köszönöm a kérdést, hiszen ma az hangzott el egy képviselői válaszban, hogy nem az elkerülőutak a leglényegesebbek. Megítélésem szerint az a város-, község-, helységelkerülő program, amit csináltunk az elmúlt időszakban, rendkívül jelentős, és úgy érzem, ezt bizonyítja az a több száz igény, amit megpróbálunk kielégíteni. Ebből jelenleg 100 milliárd forint nagyságrendben húsz település elkerülését valósítjuk meg, illetve most egy 20 milliárdos Útalap-hozzájárulással építjük az elkerülőutakat.
Sajnos azt kell mondani, hogy a kizárólagosan Útalap-forrásból épülő utaknak bizonyos normatívái vannak. Az egyik ilyen normatíva az, hogy az adott település forgalma érje el a napi húszezer járműegységet. Egyáltalában itt lehet olyan limitet húzni, hogy ezeket ki tudjuk elégíteni. Tiszaigar esetében ez a felmérések szerint lényegesen kisebb, ennek tulajdonképpen egytizede: napi kétezer.
Megítélésem szerint tehát nem elsősorban ezt a típusú megoldást kell igénybe venni, hanem Tiszaigar önkormányzata éljen a különböző pénzügyi alapokból történő pályázás lehetőségével; itt van az Útalap, a központi Környezetvédelmi Alap és a Területfejlesztési Alap is. Az önkormányzatnak ezekben az esetekben kétségkívül mintegy 20 százaléknak megfelelő önerővel kell rendelkeznie, mégis azt mondom, hogy úgy látszik, a legtöbb pályázó ezt azért össze tudja szedni. Nagymértékben igyekszünk kielégíteni ezeket az igényeket. Tehát javaslom, hogy Tiszaigar önkormányzata pályázzon az évente legalább kétszer kiírásra kerülő Útalap-pályázaton, más pályázati lehetőségekkel kombinálva.
(16.20)
Meggyőződésem, ha nem is elsőre, de valamennyi pályázó, aki az elmúlt évben pályázott, egy-két-három éven belül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási időkeret leteltét.) meg tudta ezt oldani ezekkel a pályázati lehetőségekkel. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me