ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Végezetül engedje meg a tisztelt Országgyűlés, hogy felolvassam a Leni Fischer asszony által jegyzett köszöntőt, amelyet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldött a Magyar Országgyűlésnek:
"Ebben az esztendőben sok fontos politikai eseményre emlékezünk: többek között az első európai szervezetek - mint az Európai Gazdasági Együttműködés Szervezete és a Nyugat-európai Unió - megteremtésére és az 1948-ban rendezett híres hágai Európa Kongresszusra. De elsősorban az európai népek tavaszát, az 1848-ban a szabadságért vívott küzdelmüket ünnepeljük.
1848 Magyarországon az első magyar népképviseleti országgyűlést és a modern parlamentarizmus alapját megteremtő törvények megalkotását jelképezi. Ma 150 esztendeje annak, hogy fiatal emberek alapvető változásokat kezdeményeztek Magyarországon. Érett férfiak fogtak fegyvert, hogy megvédjék a vívmányokat, s higgadt politikusok, államférfiak foglalták törvénybe a változás eredményeit. 1848-ban ült össze először és azután majd évenként a népképviseleti alapon választott Magyar Országgyűlés. Meghatározták a képviselői mandátum tartalmát, s elfogadták a kormány felelősségét meghatározó törvényeket. 1849-es ülésén a parlament kimondta Magyarország függetlenségét. A 150 éve megfogalmazott törvények nehéz időkben is időtállónak bizonyultak, s kitörölhetetlen részei maradtak a magyar jogrendszernek, megvetve a polgári fejlődés alapjait. Így 1848 üzenete ma is érvényes.
(17.50)
Az ünnepélyes emlékülés megtartásával a magyar parlament 1848 demokratikus, törvényes és liberális öröksége előtt tiszteleg. A 150 évvel ezelőtti események kontinensünk demokratikus államai fejlődésének határkövét jelentik. Leni Fischer, a Parlamenti Közgyűlés elnöke." (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me