DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valószínűleg más információs forrásokból is dolgozunk, mert a kép nem ilyen szomorú, bár öntől még dicséretnek is hat, hogy csak az utolsó hónapokat említette problémásnak az iménti interpellációs kérdésében.
El kell mondani, a korábbi évtizedek elhibázott, kifejezetten elhibázott fejlesztéspolitikája következtében amortizációt például egyáltalában nem képezett évtizedeken keresztül a vasút. 1993-94-re komoly veszélybe került a MÁV működése. Az eszközök műszaki állapotában több mint 440 milliárd forint nagyságrendű elmaradás halmozódott fel - így vettük ezt át. Jórészt erre a kormányra hárult az a feladat, hogy kimozdítsa ebből a nagyon nehéz helyzetből, mélypontból a vasúti közlekedést. Erre óriási összegek kellenek. Ennek előteremtéséhez - képviselő úr nagyon jól tudja - egy ciklus biztosan nem elegendő.
Ez a kormány és az Országgyűlés mondhatja magáénak a magyar közlekedéspolitika megalkotását, elfogadását. Jelentőségének megfelelően kezeli ez a vasúti közlekedést. Kiemelt célként jelöli meg a vasúti szállítás részarány-csökkenésének megfékezését, majd megállítását. Mindez nem csekély feladat, hiszen a nyugat-európai országokénak szerencsére még kétszerese a vasúti közlekedés aránya, és Európában még a vasúti arány csökkenésétől is tartanak. A KSH legutóbbi, most megjelent adatai szerint '97-ben Magyarországon nem csökken tovább, egy-két százalékos emelkedést mutat a vasúti forgalom.
Másrészt a jelenlegi kormány továbblépett a vasúti törvény alapján, és megteremtette az egyértelmű finanszírozási és elszámolási rendszert. '95-ben megkötötte a MÁV-állam szerződést, számviteli és szervezeti szempontból szétválasztotta a pályahálózatot és a vasútüzemet. A társaság felgyülemlett adósságállományából közel 120 milliárd forintot átvállalt az állam, vagyis szanált.
Elindította a MÁV műszaki fejlődését, felzárkóztatását, nagy projektek keretében megkezdtük a vasút-villamosítási programot. Az első szakasz már átadásra került. Elindult a MÁV informatikai és szállításirányítási rendszerének továbbfejlesztése, majdnem 25 milliárd forint értékben. Megkezdtük az elővárosi forgalom korszerűsítését és az utazóközönség által is elismert Intercity-Interpici forgalmat. A pályahálózat rehabilitációjára, amelyet ön most hiányosságként említ, sikerült 100 millió ECU-EIB-hitelt és a járműállományra első adagként 40 millió ECU-hitelt felvenni. Ez 220 milliós ECU-s program.
Gyors ütemben fejlesztettük a kombinált áruszállítást, ami a legutóbbi négy évben háromszorosára növekedett. A MÁV együttesen mintegy 150 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget, részben állami garanciavállalással. Óriási összegekről van szó, és nem kis elkötelezettségekről.
A kormány mindezt rendkívül szigorú hatékonyságnövelő intézkedésekhez kötötte. Az ön által említett keleti térségben, Záhony és Moszkva között új konténervonati szolgáltatást hozott létre. Közel egymilliárd forintot fordít a körzeti vágányhálózat rehabilitálására. 1997-ben az előző évhez képest 17 százalékkal nőtt ennek a keleti szektornak a forgalma.
Ezért mi elsőrendű feladatnak tekintjük ezt - azzal együtt, hogy tisztában vagyunk a hiányosságokkal - és további nagy erőfeszítések szükségesek még. Úgy gondolom, a MÁV intézkedése és a kormány intézkedései messze túlmutattak a működőképesség megőrzésén. Mivel valamennyi ország hatalmas erőfeszítést tesz ebben az irányban, európai csatlakozásunk tőlünk is megköveteli, és ennek a valamennyi lehetséges intézkedését az elmúlt években megtettük.
Köszönöm a figyelmüket. Kérem az interpellációs válasz elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me