KISS PÉTER

Full text search

KISS PÉTER
KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden az a válaszom, hogy feltétlen érdemes ezen elgondolkodni, sőt, tenni is érdemes ennek érdekében, hiszen egy bővülő munkaerőpiacon - és ezzel számolhatunk párhuzamosan a gazdasági növekedéssel a következő években - immáron egyre inkább a strukturális foglalkoztatási feszültségek lesznek jellemzőek nemcsak a Dunántúl bizonyos régióiban, hanem remélhetően Magyarországon több más helyen is.
Ezek pedig regionális és minőségi kvalifikáltsági okból keletkeznek - ön is utalt rá a kérdésében. Úgy hiszem, a mobilitást sokfajta eszközzel kell elősegíteni. A kormány éppen a múltkori ülésén döntött arról, hogy az utazási költségek bizonyos átvállalásával - a munkásszállítás és a lakhatási költségek részbeni átvállalásával - hogyan segíthető elő az, hogy a munkaadó és a munkavállaló egymásra találhasson.
Biztos vagyok abban, hogy bizonyos térségekben megkerülhetetlen lesz az a konstrukció is, amit ön ajánl, hogy tehát a térség szereplői felelősen összefogva tegyék vonzóbbá a munkavállalók számára a térséget úgy is, hogy a kvalifikált - és ezzel az alacsony kvalifikáltságú munkát és munkahelyet is magával hozó - munkások számára külön feltételeket teremtsen. Ez nem példa nélküli Európában, más munkaerőpiacokon. Biztos vagyok benne, hogy Székesfehérváron és környékén például, ahol most már éppen bérverseny van, a vállalkozók gondolkoznak ezen a konstrukción, és az önkormányzatoknak egyre inkább érdekük lesz, hogy ilyen irányban közös megoldást találjanak.
Most ez a fajta változássor azért is nagyon aktuális, mert a foglalkoztatásban az elmúlt évben megtörtént az a fordulat, amely immáron egyre több új munkahely megjelenésében érhető tetten, és ez a versenyszituáció bizony egyik oldalon a minőségnek kedvez, a másik oldalon pedig azokat a kényszereket hozza magával, amire ön is utalt. Summa summarum: az a régió, amelyik meg akarja tartani a minőségi munkaerőt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és a munkát, ilyen megoldásokat fog keresni a későbbiekben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me