POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Urak és Hölgyek! (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Fordítva! Hölgyek és Urak!) Kedvetekért: Képviselő Hölgyek és Képviselő Urak! (Taps az MSZP padsoraiban.) Bár ne ragadtasson el senkit ez az ünnepi és jó hangulat, mert itt, a négyéves munka mérlegének megvonásakor nem árt, ha nem egy vizsgára készülő gimnáziumi osztály hangulatában zárjuk a négy évet, mert bizony, erre nincs sok okunk. A magunk részéről úgy látjuk, hogy a négy év mérlege nem túl derűs.
Egy mondattal összegezve: úgy látjuk, hogy a magyar államgépezetben megbomlott valami. Megbomlott egy polgári állam egyensúlya, mert azon a területen, ahol az államnak igazán nincs sok keresnivalója a gazdaság területén, ahol leginkább hagyni kellene a gazdaság szereplőit, hogy tegyék a dolgukat, elvégezzék azt, amit tenni kell, ezen a területen a jelenlegi kormány igen aktívnak mutatkozott. Hónapról hónapra, hétről hétre rángatta a gazdaság szereplőit, hiszen négy év alatt 91 alkalommal módosított adójogszabályokat, illetékszabályokat, akkor is, amikor ennek nincs itt az ideje, év közben, gyakran negyedévente nyúlva bele közvetlenül a gazdaság szerkezetébe.
Azon a területen, ahol azonban az államnak erősnek kellene lennie, a közszolgáltatások területén, gyengének mutatkozott. Elegendő, ha a közoktatásra, a közegészségügy állapotára, vagy a bűnözés mai állapotaira utalunk. Közoktatásunk rosszabb helyzetben van ma, mint négy-öt évvel ezelőtt. Megáll, fennáll a kockázata annak, hogy a magyar oktatás kettészakad, s elmélyíti azokat a különbözőségeket, amelyek a társadalomban amúgy is létrejöttek; egzisztenciálisan, a jövedelmi viszonyok tekintetében a társadalmunk polarizálódott, s ha ezt a tudáshoz való hozzáférés is megerősíti, akkor a kulturális kettészakadtság mélyítheti el azokat a szakadékokat, amelyek már így is elég mélyek.
Az egészségügy ma rosszabb helyzetben van, mint négy évvel ezelőtt. A sokat emlegetett ágyszámleépítés programja egyetlenegy fillér haszonnal nem járt senkinek - sem az önkormányzatoknak, sem a tb-nek, sem a költségvetésnek. Csak kárt okozott! S ott tartunk ma, hogy jószerével fél az, aki kórházba kerül.
Napnál világosabb a bűnözés helyzete, hogy mennyire romlott az állapot a négy évhez képest, ezt jól látjuk. Itt még a jelenlegi kormánynak, ha úgy tetszik, az ügyvezető kormánynak is igen komoly tennivalói vannak, mert nemcsak a jogszabályok módosítása, nemcsak a rendőrség állapotának javítása a teendő, hanem bizony teendő a politika önmagához mért szigorúsága is, és mindaddig, amíg az elhíresült korrupciós ügyeknek az adott pártok nem fogalmazzák meg a következményeit, mindaddig, amíg a Tocsik-Szokai-ügy szereplői pártlistákon újra indulnak, addig bizony joggal érzik magukat a polgárok is felmentve ezek alól. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.)
Összegezve azt lehet mondani: azt várják el tőlünk a polgárok, hogy ne a fejük fölött, álproblémákról, ne törvénygyárként üzemeljen a parlamentjük, hanem a valódi problémákra keressük a megoldást.
(11.30)
E tekintetben nincs nagy különbség a nemzethalált vizionáló ellenzéki képviselők vagy a győzelmi harsonákat recsegtető kormánypárti szónokok között. Azt láthatjuk négy év elteltével, hogy a legfontosabb politikusi erény Magyarországon a szerénység és a realitásérzék. (Zaj, felzúdulás a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás: Azt kellene megmutatni!) Két lábbal álljanak a földön a következő parlamenti képviselők (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és ne a polgárok feje fölött kívánjanak elvitatkozni, elbeszélni. (Zaj. - Közbeszólások: Idő!) Ez már a következő Országgyűlés és a következő kormány feladata lesz. Kívánjunk nekik előre sok sikert!
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban. - Zaj a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me