AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném azért csendesen megjegyezni, hogy a Háznak van egy kialakult munkamódszere. A kialakult munkamódszer szerint, ha egyszer parlamenti vizsgálóbizottság jön létre valamilyen ügynek a megtárgyalására, akkor nyilvánvaló, hogy a vizsgálóbizottság munkáját tekintve az tekinthető hitelesnek, ami ennek a bizottságnak a jelentésében szerepel.
Én azt gondolom, rendkívül furcsa, hogy ön ezt a jelentést megelőlegezve sajátságos módon interpretál bizonyos megállapításokat, mond bizonyos tényeket. Én azt gondolom, hogy ez nem a képviselő úrnak lenne a feladata, hanem amikor a vizsgálóbizottság befejezte a tevékenységét és elkészítette a jelentését, akkor annak a feladata, illetve a vizsgálóbizottság tagjainak a feladata.
Ezért én tisztelettel azt javasolnám, hogy ne itt a napirend lezárása után, hanem annak rendje és módja szerint, amikor a bizottsági jelentés elkészült, ennek a tárgyalása kapcsán foglalkozzunk ezzel az egész kérdéskörrel, amikor mind a két fél meghallgattatott, és amikor a bizottság egyik fele és másik fele is valamiféle megállapodásra tudott jutni, megállapításokat tudott tenni a történtekkel kapcsolatosan.
(18.30)
Ez mindenképpen nagyon helytelen módszer, hogy ön itt most teljesen egyoldalúan állít bizonyos dolgokat, amely állításoknak a valóságtartalma nyilvánvalóan nem itt eldöntendő, hanem a bizottság tevékenysége keretében mérlegelendő.
Azt gondolom, az is rendkívül káros, hogy ön itt előzetesen olyan megállapításokat tesz, mintha Magyarországon nem működne megfelelően a demokrácia, olyan megállapításokat tesz, hogy előre tudja, a választások tisztaságát tekintve biztosan jogos felvetéseket lehet majd tenni. Általában az egész világ úgy tekinti Magyarországot, és azt gondolom, az itteni választópolgárok döntő többsége is, hogy itt igenis kialakult és működő demokrácia van, amely kialakult és működő demokráciára nézve igenis rosszhírkeltés, ha itt, a parlamentben valamelyik képviselő ezzel ellentétes és nem megalapozott állításokat tesz. Egyébként csendesen szeretném megjegyezni: olyannyira tiszták lesznek a választások, hogy még nemzetközi, külföldi megfigyelők is részt fognak venni ennek lebonyolításában; mint ahogy tiszták voltak a '94-es vagy a korábbi választások, tehát mind a két szabad választásunk is.
Azt gondolom, nagyobb megfontoltsággal kellene ilyen ügyekben nyilatkoznunk, már csak azért is, hiszen egy európai integráció küszöbén álló ország esetében igenis nagyon sokat számít, hogy milyen hírünket keltjük mi magunk a világban. Ezt szerettem volna az ön felvetésével kapcsolatban elmondani.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me