DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Napirend utáni felszólalásomnak azt a címet adtam: "Cinkos, aki hallgat." Ezzel próbálom ecsetelni újra és újra ennek az általam nagyrabecsült üzemnek... - amely magában foglalja az alábbi települések lakóinak munkahelyteremtését: Törökszentmiklós, Kengyel, Tiszatenyő, Tiszapüspöki, Fegyvernek, Örményes, Tiszabő, Tiszabura, Tiszaroff térségének lakóit. Hisz az ezekről a településekről származó - csúcsidőben 1200-1300 foglalkoztatott - dolgozó közül a felsorolt településekről 4-500 fő ebben az üzemben keresi meg mindennapi kenyerét. Tehát e mezőgazdasági jellegű üzem - baromfi-feldolgozó üzem - bezárása ezen felsorolt személyek háromszorosát vagy négyszeresét érinti.
Nem véletlenül kardoskodok én ezen üzem bezárása ellen, hisz én is 27 esztendeig dolgoztam itt, ismerem az üzem szakgárdáját, és kétségbe vannak esve. Könnyes szemmel vették tudomásul ezt a drákói intézkedést. Nem arról akarok vitatkozni az illetékes minisztériumokkal, hogy kié lesz ez a cég, kinek a tulajdonába ment át, meg hogyan, hanem az ellen emelek szót, hogy az ott dolgozó munkások kezéből vették ki a lehetőséget, a megélhetést, a mindennapi kenyeret. Mert a felsorolt indokok - amelyeket csak magyaráznak, de nem tudnak megmagyarázni - elfogadhatatlanok. Hisz ilyen adottságú üzemek az országban még számosan vannak: gondolok itt Békéscsabára, Orosházára, Debrecenre vagy a Budafoki Baromfi-feldolgozó Vállalatra, hisz ez teljesen a főváros szívében működik.
Amikor a mezőgazdaság ilyen vert helyzetben van, egy kitörési pontot mindenképpen hagyni kell számára, hogy a magyar mezőgazdaság megkezdje azt a folyamatot, hogy ebből a vert helyzetből kiláboljon, és eredményesen meg tudja valósítani azt az elképzelt célt, hogy a magyar mezőgazdaságnak meg kell erősödni. Éppen ezért nagyon csodálkozom a szakszervezet hallgatásán. Csodálkozom azon, hogy a megye országgyűlési képviselői - rajtam kívül - miért hallgatnak. Miért hallgatnak a munkástanácsok képviselői az üzemben, hisz a saját sorsukról van szó?! Az én tapasztalataim szerint az a kiváló dolgozógárda, amely olyan összeszokott tulajdonsággal rendelkezik politikailag és szakmailag egyaránt, ezt a helyzetet nem hagyhatja szó nélkül.
Nemcsak sírni kell, hanem ezért tenni is kell valamit! Éppen ezért az összefogás itt olyan megoldást tud teremteni, ami ennek az üzemnek a bezárását lehetetlenné tudja tenni. Innen, a parlamentből is kérem, hogy tegyenek olyan határozott lépést az ott dolgozó emberek, hogy ezt a drasztikus folyamatot azonnal állítsa le a debreceni Hungavis Rt. Mert ha nem, ez a folyamat - ismételten hangsúlyozom - beláthatatlan következményeket von maga után.
Köszönöm szíves türelmüket, mélyen tisztelt országgyűlési képviselők, akik itt jelen vannak, e parlament záróakkordjaként, hogy meghallgatják kérésemet.
(18.20)
Mindenképpen fontosnak tartom a földművelésügyi tárca bevonását. Nagyon csodálkozom, hogy ezen napirendi pont után nincs jelen egyetlenegy államtitkár sem, pedig van belőlük bőven (Akar László jelentkezik.), nincs a minisztériumból. (Akar Lászlóhoz fordulva.) Bocsánatot kérek, mélyen tisztelt államtitkár úr, önnek a jelenléte természetesen nagyon lényeges, hisz a Pénzügyminisztériumot képviseli.
Én nem az ellen ágálok, hogy magánüzem, állami üzem, hanem a mezőgazdaságért aggódom, és felhívom ismételten, most már a rádióhallgatók figyelmét, akik türelemmel és odafigyeléssel figyelik a napirend utáni felszólalásokat, éppen ebből az apropóból szeretném még egyszer aláhúzni azt a rendkívüli fontosságú tényt, hogy a magyar mezőgazdaságról van szó. Nekünk ez az aranyunk, nekünk ez a gyémántunk, nekünk mindenünk a magyar mezőgazdaság! Ha ezt nem lendítjük ki az óriási kátyúból, akkor ez az ország csonka ország marad továbbra is! Márpedig a trianoni Magyarország megmutatta a két világháború között is, hogy mire képes, és azóta is teszi a dolgát, hogy igenis több kenyeret, olcsóbbat, több baromfit, olcsóbbat akar a magyar polgárok asztalára tenni. És ez a lényeg, hogy ne legyenek olyan kétségbeejtő helyzetben a nyugdíjasok, meg a mindenki számára elérhetetlen vágyálom, hogy ne szűkölködjünk itt nagymértékben. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ne tegyük!
Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy ezt ismételtem elmondhattam. Remélem, az érintettek meghallgatják ezt a felszólalásomat.
Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me