BIRTA SÁNDOR

Full text search

BIRTA SÁNDOR
BIRTA SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én a módosítás szakmai részéhez nyújtottam be módosító javaslatot, az 1. § 4-5. pontjához, és a múlt héten a bizottsági ülésen az önkormányzati bizottság támogatta is javaslatomat az előterjesztő "nem"-jével szemben.
Szeretném kérni a képviselőtársakat, hogy gondoljuk át, hiszen a csapatsportágakban jelenleg nincs megfelelő mérési rendszer. Könnyű úszásban, futásban, atlétikában válogatott sportolókat kiválogatni, hiszen ott az óra, a méterek meghatározzák azt, hogy ki az a sportoló, aki alkalmas arra, hogy az országot képviselje válogatott szinten is. Ez a csapatsportágban jelenleg nem megoldott.
Ezért én a két ponthoz olyan módosítást javasoltam, hogy a csapatsportágakban amikor rendelkezünk a sportoló engedélyével - amit sportszövetségnél kell megszerezni, hogy csapatsportágban versenyezzen -, ezt mindenképpen kötni kellene egy bizonyos fizikai, technikai normához. Ennek alapján lehetne eldönteni, hogy az a sportoló alkalmas-e arra, hogy akár hivatásos sportolóként, akár amatőr sportolóként a nemzeti bajnokság I-II. osztályában szerepeljen. Hiszen ha csak a labdarúgást veszem - szakemberként mondom, mert edzői papírom van, és jelenleg is aktív játékvezető vagyok -, jelenleg az NB I-es csapatok tele vannak NB II-es szintű játékosokkal, és ennek alapján ért el a labdarúgásunk olyan eredményeket, amelyeket az utóbbi időben lassan már nem is lehet mérni.
Korábban, 15 évvel ezelőtt volt olyan tendencia a sportszövetség részéről, amikor licencet állapított meg, megfelelő fizikai normákat kellett teljesíteni ahhoz, hogy az NB I-ben szerepeljenek a játékosok. Érdekes módon akkor a világbajnokságon is ott volt a labdarúgócsapatunk. Megszűntek ezek a felmérések, nincs lehetősége a sportszövetségnek arra, hogy beleszóljon abba, ki szerepelhessen egy NB I-es csapatban.
Mindenképpen az lenne a megoldás, hogy akik NB I-ben, NB I B-ben szerepelnek, azok valamilyen fizikai normát teljesítsenek, hiszen van rá példa, hogy ha labdarúgónk most bármelyik európai csapathoz kerül, akkor két-három hónap kell ahhoz, hogy fizikailag utolérje az európai szinten futballozó labdarúgókat. Nyilvánvaló, ha hazai bajnokságban játszanak, akkor tetszenek a mérkőzések - itt volt a tegnap esti is, és egy kis csapat megver egy olyan csapatot Magyarországon, amely sztárcsapatnak számít. Ha fizikailag nem kényszerítjük a labdarúgókat, ha nem adunk lehetőséget a szövetségnek arra, hogy beleszóljon abba, ki lehessen első osztályú sportoló, az mindenképpen gondot jelent.
Ezért kérem a képviselőtársakat, támogassák majd ezt a kiegészítő javaslatomat, amelyet az önkormányzati bizottság támogatott.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me