DR. KIS GYULA JÓZSEF

Full text search

DR. KIS GYULA JÓZSEF
DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A gyógyhatású készítmény fogalma átmeneti fogalom. Pontosan azt volt hivatva szolgálni, amiről most a módosító javaslat védelmében az előbb hallottunk, hogy legyenek olyan készítmények, amelyek ugyan nem vethetők alá a szigorú gyógyszertörvénynek, az állampolgárok számára azonban szabadon hozzáférhetőek.
Nos, ez a törvény ezek körét szűkíti, sőt hosszabb távon fel kívánja számolni éppen a visszás, a kettős értelmezés miatt. Tehát valami vagy gyógyszer - és akkor gyógyszertárban forgalmazható -, vagy élelmiszernek minősül. Ha tehát egy gyógyszert élelmiszerként akarok forgalmazni, azt megtehetem a csemegeboltban is, viszont ha egyszer gyógyszernek minősül, akkor arra szigorú előírások lesznek. Ez a módosító javaslat egy idő múlva tehát igencsak okafogyottá válik majd, mert megszűnik az a kategória, amire vonatkozna.
A dolog teljesen reális, hiszen a legtöbb ilyen készítmény tulajdonképpen élelmiszer-kiegészítőnek tekinthető, de a módosító javaslat értelmében ennél az állapotnál - hogy van egy ilyen köztes kategória, amiben lehet lavírozni, és ki lehet használni azt az aszimmetrikus helyzetet, hogy arról meg tudok győződni, a mosópor valóban kimossa-e az olajfoltot, egy gyógyszernél ezt sokkal nehezebben tudom megtenni; pláne az utólag kiderülő hatásai miatt ez igen veszélyes lenne -, tehát a törvénynek ez a fajta egyértelműségre törekvése szerintem jobb, mint ez az átmeneti állapot, ennek a bizonytalanságnak a fenntartása. Hadd ne szóljak most a különböző csodaszerekről, a pi-vízről és egyebekről...
A valóban hasznos és az életminőséget javító készítmények forgalmazhatók lesznek ezek után is, csak nem gyógyszerként vagy gyógyhatású készítményként, tehát nem egy mítoszba beburkolva, hanem élelmiszerként vagy élelmiszer-kiegészítőként. Úgyhogy ezt a módosító indítványt megfontolásra ajánlom az előterjesztőknek.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me