DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a vitaszakaszban három módosító indítványom található, amelyeket, úgy érzem, nagyon fontos volt benyújtani, és nagyon örülök annak, hogy ezeket az előterjesztő jelentős részben támogatja.
Az egyik az ideiglenes forgalomba hozatali engedély meghosszabbításának lehetősége. Már az általános vitában felhívtam a figyelmet arra, hogy a minőségileg megfelelő és relatíve ártalmatlan vizsgálati készítményt a hatásosság végleges bizonyítása előtt egy év időtartamra engedélyezheti a hatóság. Tehát egy év időtartamra! Majd a következő bekezdésben az olvasható, hogy amennyiben a törzskönyvezés feltételei továbbra sem állnak fenn, újabb két alkalommal - ismételten egy évre - meghosszabbítható. Ez azt jelenti, hogy a hatásosság bizonyítása nélkül egy készítmény adott esetben három éven keresztül lehet forgalomban Magyarországon. Meggyőződésem, hogy ez túl hosszú idő - egyébként a szakmai köröknek is ez volt a véleménye -, éppen ezért benyújtottam egy módosító indítványt, amelyben a meghosszabbítás lehetőségét szerettem volna megszüntetni. Majd az előterjesztővel való ismételt megbeszélés után kompromisszumos javaslat született, és ennek következtében a módosító indítvány egy évre való meghosszabbítást lehetővé lesz, többet azonban nem. Azt hiszem, ez rendkívül fontos volt, hiszen ha egy gyógyszer esetén két éven keresztül nem lehet megteremteni a törzskönyvezés feltételeit, ott nyilván valami egyéb probléma is felmerülhet.
A következő módosító javaslatom érzésem szerint talán a legfontosabb. Tudniillik a törvény előkészítésének időszakában még szerepelt a törvényben az a kitétel, hogy gyógyszert közvetlen lakossági felhasználásra csak gyógyszertárban lehet kiszolgáltatni. Az előterjesztő kormány által benyújtott törvényjavaslatból azonban hiányzik ez a bekezdés. Ez rendkívül komoly felháborodást keltett szakmai körökben, a Gyógyszerész Kamara tiltakozott ez ellen a megoldás ellen, hiszen nem csoda, ha ennek a mondatnak a kihagyása mindenkiben azt az alapgondolatot vetette fel, a kormány talán lehetővé kívánja tenni, hogy gyógyszereket ne csak gyógyszertárban lehessen kiszolgáltatni, hanem bárhonnan máshonnan is, akár egy benzinkúti boltban, egy diszkont boltban és a többi és a többi. Nos, ezt az egész gyógyszerész-társadalom, de nyugodtan mondhatom, az orvos szakma sem tudná elfogadni, hogy akárhol, akárhonnan lehessen - természetesen nem receptköteles - gyógyszereket vásárolni, hiszen mindannyian tudják, hogy a nem receptköteles gyógyszereknek is vannak veszélyei és mellékhatásai. Minden egyes hirdetésben kötelező előírás, hogy közöljék: a mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét - márpedig ha valaki egy boltban vásárol gyógyszert, akkor nem áll módjában senkit sem megkérdezni. Ezért rendkívül örülök annak, hogy módosító indítványomat az előterjesztő végül is támogatta, és nagyon remélem, hogy a módosító indítványokról való szavazás során ez a kitétel bekerül a törvénybe, és így megnyugodhat az egészségügyi társadalom.
A következő, a 107. pontban lévő módosító indítványom szintén arra vonatkozott, hogy a törvény előkészítési időszakában a törvényben még megtalálható intézeti gyógyszerellátásra vonatkozó kitételek új 13. §-ként bekerüljenek a törvénybe. Itt megint elég érthetetlen volt az előkészítésben résztvevők számára, hogy miért is került ki a törvényjavaslatból az intézeti gyógyszerellátás szabályozása. Mindenesetre rendkívül örülök annak, hogy az előterjesztő végül ezt a módosító indítványt is támogatta, és nagyon remélem, hogy végső soron visszakerül a törvénybe. Komoly jelentősége van annak, hogy csak intézeti gyógyszertár által bevételezett és onnan az osztályokra, részlegekre kiadott gyógyszerek legyenek alkalmazhatók a betegek gyógykezelésében, annál is inkább, mert a költségvetési egészségbiztosítási támogatással kell a kórházak részére lehetővé tenni a benttartózkodó betegek gyógyszerelését, és nem azon a módon, hogy a hozzátartozók kinti gyógyszertárban vásárolják meg a gyógyszert és hozzák be a kórházban tartózkodó betegek számára. Ez a törvénybe beemelt paragrafus ezt is előírja, ennek következtében véleményem szerint csökkenni fog az az általános gyakorlat, hogy a hozzátartozók által behozott gyógyszerekkel kezelik a beteget.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me