MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Pozsgai Balázs képviselőtársammal számtalan módosító indítványt nyújtottunk be ehhez a törvényhez az utolsó percekben, amelyek, úgy gondolom, néhány elemükben koncepcionálisan különböznek a beterjesztett javaslathoz képest.
A törvény indoklása hivatkozik az európai uniós jogharmonizációs követelményekre, és tisztában vagyunk azzal, hogy az Európai Unióban a folyamatok abba az irányba haladnak, miszerint a gyógyhatású készítmények megszűnnek, a gyógyhatású készítmények átminősítése fokozatosan megtörténik vagy gyógyszerré, vagy pedig élelmiszerré. Azt is tudjuk, hogy ez egy rendkívül hosszú folyamat végeredménye lesz vagy lehet, még akkor is, ha tudjuk, hogy az Európai Unióban is több tagállam ezt a fajta ajánlást a maga részére egyelőre elfogadni nem tudja.
A mi módosító indítványaink egy jelentős része is a törvény későbbi szakaszaiban érinti a gyógyhatású készítmények ügyét, ezért mindjárt az elején szeretném jelezni, hiszen a 3. ajánlásban e törvény alkalmazásának a területénél szeretnénk, hogyha a gyógyhatású készítmény mint fogalom bekerülhetne, s ezt nyilvánvalóan a későbbiekben a törvény további szakaszaiban is megpróbáljuk érvényesíteni. Mi azt gondoljuk, hogy Magyarországnak ebben a szakaszban talán túl korai lenne az EU minden szempontból legszigorúbb normáit átvenni, ami vonatkozik a gyógyszer-kereskedelemre is, tehát ott is a legszigorúbb elvárásokat megfogalmazni, és ezen másik oldalának is, a gyógyhatású készítmények legszigorúbb szabályozását is. Csak példaképpen szeretném említeni képviselőtársaimnak, hogy Magyarországon e szabályozás legszigorúbb bevezetése azt is jelentheti vagy jelenthetné, hogy például megszűnne szabadkereskedelmi forgalomban a gyógyteák, gyógyvizek forgalmazása, és gyakorlatilag teljes egészében lehetetlen helyzetbe hozná azokat a fitotékákat, amelyek ma vitaminokat vagy egyéb olyan gyógyhatású készítményeket árulnak, amelyek ezek után a gyógyszertárakba kényszerülnének, valószínűleg a gyógyszerészek mögé.
Ebben a szakaszban kívántam ezt elmondani, és a későbbiekben, a vita további szakaszában nyilvánvalóan csak hivatkozni kívánok erre a módosításra.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me