DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Hallgatva a napirend előtti felszólalását, az a benyomásom, hogy ön csipkerózsika-álmát aludta az elmúlt nap folyamán. Talán nem kísérte figyelemmel az eseményeket, amelyek bekövetkeztek.
Mit is akartak a környezetvédők, mit akartak az ellenzéki pártok, és mit akart a kisebbik kormányzó párt, az SZDSZ is elérni ebben az ügyben? Azt kívánta elérni, hogy a hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatban ne szülessék semmifajta kormánydöntés addig, amíg megfelelő hatástanulmányok nem születnek meg a különböző megoldási lehetőségek következményeit illetően, sem a megoldási módozat gazdaságossági következményei, sem pedig annak ökológiai hatásai tekintetében. Azt akarták a környezetvédők, azt akarták a pártok elérni, hogy lehetőleg ne szülessék semmilyen olyan döntés, amely jogilag megköti a választások után felálló következő parlament és kormány kezét.
Mi történt tegnap? Tegnap az történt, hogy a kormány bejelentette: nem kíván olyan döntést meghozni, amely megelőzné ezeket a hatástanulmányokat.
Szeretnék visszatérni arra a fejtegetésre, amelyet képviselő úrtól hallottunk a különböző dokumentumok egymáshoz fűződő viszonyáról. Szeretném képviselő urat tájékoztatni arról, hogy egy nemzetközi szerződés úgy készül el, hogy először a tárgyalódelegátusok összeülnek, és elkezdenek szöveget egyeztetni. Először többnyire nem értenek egyet a szövegben, majd a tárgyalások folynak, egyre több mindenben értenek egyet, majd végül valamilyen szöveg kialakul.
Minden tárgyalási napon aláírásukkal ellátják azt a jegyzőkönyvet, amely rögzíti a felektől elhangzott véleményeket. S amikor a tárgyalások befejeztével egy olyan szöveg áll elő, amellyel a tárgyalódelegátusok már egyetértenek, akkor ezt is ellátják kézjegyükkel, egyben arra kötelezik magukat, hogy ezt a kormányuk elé terjesztik jóváhagyásra.
Itt tartunk most. Ameddig ez a kormányzat elé terjesztés, illetve a kormányzati jóváhagyás nem történik meg, addig jogilag kötelező szövegről értelemszerűen nem beszélhetünk.
Osztom képviselő úr azon aggályát, hogy ha a kormány nem is hagy jóvá egy ilyen szöveget, az valóban egy későbbi hágai döntést negatívan befolyásolhat. Ez valóban kétségtelenül így van, azonban mégiscsak nagy jelentőségűnek tartom azt a körülményt, hogy a kormányzat e tekintetben nem kíván semmilyen olyan jogilag kötelező döntést meghozni, amelytől majd egy későbbi kormány és későbbi parlament nem tud eltérni.
Igen nagy jelentőségűnek tartom azt, hogy a kormány minden ilyen döntést csak akkor kíván meghozni, ha a megfelelő gazdaságossági és ökológiai hatástanulmányok elkészültek. És szeretném aláhúzni azt is, hogy ezeknek a hatástanulmányoknak nemcsak arra kell kiterjedniük, hogy Nagymarosnál vagy Pilismarótnál épüljön gát; meggyőződésem, hogy a hatástanulmányoknak arra is ki kell térniük, hogy egyáltalában szükség van-e gátra; ki kell térniük arra, hogy egyáltalában szükség van-e alsó duzzasztásra, és ha igen, akkor a gát mellett elképzelhetőek-e más típusú megoldások is.
Nekem az a meggyőződésem, hogy a kormánynak - legyen az bármilyen színezetű - a döntést akkor lehetséges csak meghoznia, amikor az összes lehetséges rendelkezésre álló verzió közül látni fogja azt: 1. melyik a leggazdaságosabb - tehát melyik kerül az adófizető állampolgároknak a legkevesebb pénzébe; 2. melyik az, amelyik leginkább szolgálja a környezet védelmét, a Szigetköz vízpótlását - és lehetne sorolni azokat a szempontokat, amelyeket mindannyian ismerünk.
(9.00)
Tekintettel arra, hogy a képviselő úr és a parlament, az ország közvéleménye tegnap hallhatta, hogy a kormánynak ezek a szándékai és nem mások, úgy ítélem meg, hogy képviselő úr napirend előtti felszólalása egy napot, csupán egy napot, de annyit elkésett.
Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me