DR. SZABAD GYÖRGY

Full text search

DR. SZABAD GYÖRGY
DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnöknő! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Néppárt mindig igyekszik a kreatív közéleti törekvéseknek utat engedve nem gátolni azokat, de mindig szemben áll a gátlástalansággal. Meglepve figyeli, hogy az erélyeskedő kormány milyen erélytelen tud lenni a közérdek képviseletében fontos területeken.
A mai reggel - mielőtt a fő témára térnék - több meglepetéssel is szolgál e téren. Valamennyien az asztalunkon találunk egy csinos kormánykiadványt. Mint értesültem róla, óriási példányszámban, szép kiállításban jelenik meg. Sokan szenvedtük meg a nyomda ördögének csínytevéseit, de azért a kormányzatnak mégis vigyázni kellett volna arra, hogy - a témára térve - a "Jeles napok a 150. évfordulón" ne 1948-49-re utaljanak a címben, majd az "Európa lángjai" című összefoglalás szövegében. No, ezt csak úgy említem.
A mai újságokban lapozva - és már közeledünk az eredeti témához - az iskolák környékéről két híradás is mutat a bevezetőmben említett alapelvek sérelmére. Az iskolaorvosi hálózat válságáról szól az egyik, a másik ugyanilyen jelenségről, a nemzetiségi oktatás területéről.
És most szeretnék azzal foglalkozni, amire felszólalásom címe utal. Annak idején a Magyar Demokrata Néppárt kritikusan foglalkozott az oktatási törvényekkel, és meg is tette a maga módosító javaslatait, amelyek nagy részét a másik oldalról lesöpörték. Lelkük rajta! De volt, amit a Magyar Demokrata Néppárt helyeselt. Mégpedig helyeselte azokat a törekvéseket, amelyek a jelek szerint az iskolai könyvtárhálózat megerősítésére és kiépítésére irányultak.
Annál inkább sajnálkozva vesszük tudomásul, hogy - most részletelemeket nem említve fel - magának a tárcának az irányítója a "Könyvtári levelező" című időszakos kiadvány 1998. évi első számában arról ír, hogy "ha az iskolának nincs könyvtára, a településnek viszont van, és a település vállalja, hogy ellátja az iskolai könyvtári funkciókat, akkor ezt a normatívát - tudniillik amit a törvény biztosít - megkaphatja a települési könyvtár is."
Nem lenne semmi baj, kérem szépen, ha arról lenne szó, hogy ideiglenes, áthidaló megoldásként - erőteljesen hangsúlyozva, amit mi a törvény szövegéből kiolvasni véltünk - arról lenne szó, hogy hogyan hidalnak át pillanatnyi nehézségeket, hiszen lábdobbantással nem lehet könyvtárakat teremteni. De itt egy olyan lazító lépésről van szó, amely megengedi, hogy az iskolai könyvtárak szorgalmazott ügye elejtésre kerüljön, és helyettük a már meglévő települési könyvtárak - bizonyos pótköltséget élvezve - az iskolai könyvtárakat mintegy helyettesítsék. Jól van ez? Nem, ez nagyon rosszul van! Mert ez bizony jelzés lehet azok számára, akik az iskolai könyvtárak ügyét nem szorgalmazni, hanem akadályozni akarják ilyen vagy olyan meggondolásokból.
S történik ez - ezt már csak egy tiszteletadás kedvéért mondom - töviskoszorúként Jobbágy Károly halálát alig követően, aki az iskolai könyvtárügyet mint a magyar művelődésügy nagy követelményét mutatta fel. Ne lett légyen hiába!
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me