DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Örömmel fogadtam ezt a napirend előtti hozzászólást, noha az, sajnos, szociológiai közhely, hogy a közoktatási rendszer nem alkalmas a társadalmi esélyegyenlőtlenségek mérséklésére, sőt a francia szociológus, Pierre Bourdieu szerint a közoktatási rendszernek egyenesen társadalmi funkciója az esélyegyenlőtlenségek konzerválása. Mindennek ellenére az ember, ha közoktatási tisztségviselő, akkor igyekszik abban az illúzióban ringatni magát, hogy az esélyegyenlőtlenségek mérséklése érdekében a közoktatásban mégiscsak lehet valamit tenni, és teljes mértékben egyetértek a képviselő asszonnyal a tekintetben, hogy az általános és középiskolai kollégiumok rendszere ilyen eszköz lehet, amellyel az esélyegyenlőtlenséget mérsékelni lehet.
Felismerte ezt a Művelődési és Közoktatási Minisztérium is. Ennek első jele az 1995-ben elfogadott 1996-os költségvetésben érvényesül: nagy normatívaemelés idején megduplázta a kollégiumi fenntartás normatíváját. Ezt a normatívát azóta is igyekeztünk karbantartani, pontosan abból kiindulva, hogy az önkormányzati fenntartó tulajdonképpen a kollégium fenntartásában érdekelt a legkevésbé, hiszen ez az az intézmény, szolgáltatás, amelyet elsősorban nem a saját polgárai, a saját területén élő polgárok gyerekei vesznek igénybe, hanem más településekről érkezők. Itt tehát a 1996-os normatívarendezés óta a közoktatási normatíva teljes egészében fedezi az átlagos költségeket, és évről évre az éves költségvetési törvényben a normatíva karbantartásával elértük, hogy ez így is maradjon. Ez azt jelenti, hogy ez évben a költségvetés szerint 135 500 forint a fejkvóta a középiskolai kollégiumokban.
Egyetértünk abban is, hogy a kollégium több mint egyszerű szálláshely, közoktatási-nevelési intézmény, és mint ilyen az 1997-es költségvetési évtől kezdve igényelheti azokat a központosított normatívákat, amelyeket a közoktatási rendszerben kifejezetten oktatási-nevelési céllal hoztunk létre. Ilyenek például, hogy igényelhető a kollégiumban étkezési normatíva egy gyermek után, amennyiben a közoktatási intézményben, tehát az iskolában ezt nem veszi igénybe igényelhető a kollégiumi ellátott nemzetiségi, etnikai, kisebbségi tanulók után külön normatíva, illetőleg normatívapótlék de igényelhetők a pedagógus szakkönyvvásárlási, a pedagógus továbbképzési, a pedagógiai programot támogató normatívák a középiskolai Internet-program is elérte vagy ez évben eléri a kollégiumokat a számítógép-beszerzési támogatás és a könyvtári támogatás is igényelhető kollégiumban. Tehát mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kollégiumban valóban mint közoktatási és nevelési intézmény funkcionáljon, ne csak egyszerűen szálláshely legyen.
Ami a közalapítványi fenntartási formát illeti, ez is egy megfontolandó lehetőség, bár szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy jelen pillanatban léteznek olyan közalapítványok, amelyek szükség esetén átvehetik ennek a fenntartónak a funkcióját. Ezek azok a bizonyos megyei, illetőleg fővárosi közalapítványok, amelyek az adott területen, térségben a közoktatási szolgáltatások megtervezésének és a közoktatási szolgáltatások támogatásának kiegyenlítő rendszerét hordozzák. Ezeket a közalapítványokat szükség esetén természetesen lehet használni arra is, hogy megfelelő középiskolai kollégiumokat tartsanak fenn, amely esetben természetesen mint fenntartókat őket illeti meg a középiskolai normatíva.
Egyébiránt pedig a Művelődési Minisztérium nevében készségemet fejezem ki arra, hogy bármiféle szakmai segítséget megadjunk valamilyen kollégiumi fejlesztési program elkészítéséhez.
(8.40)
Jelen pillanatban az a helyzet - minden ellenkező híreszteléssel szemben egyébként -, hogy a középiskolai kollégiumok száma a 1993-94-es tanév óta nem, illetőleg alig csökkent: akkor 498 volt, jelen pillanatban 496. Ennyit, gondolom, akár a sajnálatos népességfogyás is indokol. De egyetértünk azzal, hogy ez az igényeket még mindig nem feltétlenül elégíti ki, és egyetértünk abban, hogy ezeket fejleszteni kell.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me