DR. KUTRUCZ KATALIN

Full text search

DR. KUTRUCZ KATALIN
DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én tökéletesen egyetértek miniszter úrnak azzal a megállapításával, hogy a közbiztonságot nem lehet kampányintézkedésekkel javítani. Az is kétségtelen tény, hogy ha nem kampányintézkedések lettek volna, hanem egy folyamatos munka, csodát tenni ezen a területen akkor sem lehetett volna.
Ugyanakkor az is kétségtelen tény, jó néhány ország példája megmutatja, hogy nem kell feltartott kézzel állni a bűnözés előtt, és ha eltüntetni nem is, de legalább kordában tartani folyamatos, szívós intézkedésekkel lehet. Ezért részben öröm, hogy erre a vitanapra sor került, mert legalább ráirányult a figyelem erre a problémára, ugyanakkor szomorúság is, mert tulajdonképpen minden évben kellett volna tartani legalább egy ilyen vitanapot, és akkor annak talán meglettek volna menet közben is a következményei.
Egy dologra azonban szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek, mert ez valahogy el szokta kerülni a figyelmet. Mindenki azt mondja - és ebben néminemű igazság van -, hogy jött a rendszerváltozás, és jött a bűnözési bumm, minthogyha akkor történt volna valami csoda. Ez csak féligazság!
A kezemben tartok egy olyan kiadványt, tisztelt képviselőtársaim, amely 1987-ben készült, és amely egy 1986-os konferenciának az anyagát tükrözte. Már akkor sürgős intézkedéseket követeltek, mert a friss prognózisok szerint 2000-re 400 ezer körüli bűncselekményt prognosztizáltak. Az akkori kormány nem tette meg azokat az intézkedéseket - mármint még a rendszerváltozás előtti úgynevezett szakértő kormány -, amelyeket meg kellett volna, és a rendszerváltozással ténylegesen együtt járó növekedés, plusz az elmaradt intézkedésekből származó növekedés tényleg elviselhetetlen terhet jelentett a társadalom számára - de talán majd egy következő kétpercesben folytatni tudom.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me