NYITRAY ANDRÁS

Full text search

NYITRAY ANDRÁS
NYITRAY ANDRÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Két törvényjavaslatról szólok, mely a Ház asztalán fekszik. Az egyik a nemzeti biztonsági felügyeletről szól, a másik az állami és szolgálati titokról szóló 1995-ben megalkotott törvény módosítását célozza. Bár előterjesztésük más-más miniszter, a belügyminiszter, illetve a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter hatáskörébe tartozik, lényeges közös vonásuk, hogy mindkét törvény megalkotását a Magyar Köztársaságnak a NATO-hoz való csatlakozási szándéka teszi szükségessé.
Az előterjesztő miniszter úr részletesen ismertette azoknak a megállapodásoknak a körét, melyek a törvényjavaslatok benyújtását megalapozták, és azokat a szakmai indokokat is, amelyek e törvényjavaslatok elfogadása mellett egyébként is szólnak. Nyilvánvaló, hogy olyan technikai jellegű, a nyugat-európai normák hazai bevezetését célzó szabályozásokról van szó, melyek az elsődleges célok, nevezetesen a korábban említett megállapodások betartásán kívül a jó öreg varsói szerződéses hagyományoktól való megszabadulásunkat is szolgálják, már ami a titokvédelmet és az ezzel összefüggő szabályozást érinti. Az a szemlélet ugyanis, mely a katonai és az állami titkokat mindenek felett valónak, a polgári élet egyéb területein, jellemzően a gazdasági életben keletkező adatok őrzését viszont másod-, harmadrendűnek tartja, bizony már erősen idejét múlta.
Magától értetődik, hogy a honvédelmi és az állami élet felső szintjén számos olyan információ keletkezik, melynek megőrzése továbbra is rendkívül fontos, de abban a világban, ahová igyekszünk - és ezt nem kell másként tennünk ezután sem, mert ez a jövőnk záloga -, az iparbiztonság, azaz a termelő szférában tevékenykedő gazdasági társaságoknál keletkezett fejlesztési, műszaki, kereskedelmi és a gazdálkodással összefüggő adatok megfelelő védelme ugyanolyan fontos, mint a hadititkok megőrzése. Elég, ha arra gondolunk, hogy a fél világot behálózó cégek is összeomolhatnak, ha féltve őrzött titkaikat a vetélytársak kezére játsszák.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Magyar Országgyűlést alkotó pártok túlnyomó többsége egyetért a NATO-hoz és a Nyugat-Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal, mert egyértelmű, hogy NATO-tagságunkkal katonai biztonságunk már rövid távon, uniós csatlakozásunkkal pedig gazdasági biztonságunk középtávon megteremtődik. Annak a sok apró lépésből álló, egyebek közt jogharmonizációs felkészülésnek és az ehhez kötődő szervezési reformoknak része ez a két törvényjavaslat is, melyeknek sorsáról rövidesen döntenünk kell. Vegyük ezeket sorra!
Az a grémium, melyet nemzeti biztonsági felügyeletnek nevezünk, lényegében a már meglévő, a nemzetbiztonsággal különböző szempontból foglalkozó szolgálatok, a polgári, illetve a katonai titkosszolgálatok szervezeti kereteit felhasználó, koordináló munkaszervezet, mely minimális létszámmal, ebből következően minimális költséggel működik. Ez a konstrukció szerencsésen ötvözi a megnövekvő feladatokat magasabb színvonalon ellátni képes szervezet iránti igény kielégítését a meglévő személyi és technikai erőforrások jobb kihasználásával, és ezzel elkerülhetővé teszi új, feltehetően nagy költséggel, ráfordítással létrehozható szervezet kialakítását. Ezt célozza a T/459. számú törvényjavaslat.
Az állami és szolgálati titokról szóló törvény módosítása a külföldi és a hazai titok minősítéseknek nemzetközi kötelezettségeinkből adódó összehangolásáról intézkedik, és lényegében semmilyen számottevő költségnövekedéssel, pláne beruházási igénnyel nem jár. Erről szól a T/460. számú törvényjavaslat.
Mindezekre tekintettel ajánlom a képviselő hölgyek és urak szíves figyelmébe az említett T/459. és a T/460. számú törvényjavaslatot, és kérem elfogadásukat támogassák.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me