DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Élve elnök úr felhívásával, nem kívánnék hosszasan beszélni, pusztán három dologra reagálnék.
Az első az, hogy úgy gondolom, van ok arra, hogy ne a mostani legyen az egyetlen időpont, amikor e javaslat vitája zajlik a parlamentben. Ha az elnök úr javaslata értelmezhető úgy is, hogy a későbbiekben kerülhessen sor még további vitára a témában, akkor kezdeményezném, hogy kerüljön sor a későbbiekben vitára.
A második dolog: a beterjesztett országgyűlési határozati javaslat kapcsán, azt gondolom, két dolgot érdemes megemlíteni. Az egyik az, hogy a javaslat indoklásában szereplő megállapításaival leginkább elérte azt a célt, amely e területre kellőképpen ráirányította a figyelmet, és kellőképpen bizonytalanságot is keltett e figyelemráirányítás kapcsán. Azt hiszem, hogy az előterjesztő képviselőkkel addig minden további nélkül egyet tudunk érteni, amely a határozati javaslat (1) bekezdésében kerül megfogalmazásra - egy kis pontosítással.
Nevezetesen: azt hiszem, hogy ezt a fajta áttekintést oly módon lenne célszerű elvégezni, amely az érintett gazdasági kamarák bevonását is magában foglalja, azaz a kormány ezt a fajta feladatát az érintett gazdasági kamarákkal közösen végezze el, és ez alapján, hogy pontosan mely területekre terjedjen ki ez a felülvizsgálat, nem gondolom, hogy csak azokra, amelyek itt fel vannak tüntetve, hanem van ennek egyéb más vetülete is.
Gondolom, többek között arra is ki kellene terjednie a felülvizsgálatnak, hogy az eddig megkapott jogosítványok megvalósítása érdekében a kamarák milyen anyagiakat mozgattak meg, mit tettek ezek érdekében, és ez hogyan valósult meg, hogyan realizálódott a kamaráknál. Ezt azért tartom fontosnak, mert nyilvánvaló, hogy ha bármilyen érdemi és jelentős változtatásra kerülne sor, akkor ennek költségvetési hatása is van. Ezt a költségvetési hatást nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen az én ismereteim szerint 100 milliós nagyságrendű az a forrás, amit a kamarák az elmúlt évben az úgynevezett közjogi feladatok átvételével kapcsolatos feladatokra való felkészülésre fordítottak. Azt hiszem, Nógrádi képviselőtársam mondta is a dolog jelentőségét, hiszen ezek a fejlesztések saját forrásból kerültek végrehajtásra.
A harmadik dolog, amire reagálni szeretnék: érzékelhető volt Nógrádi László hozzászólásából, hogy ebben a kérdéskörben kellő körültekintés és az előzmények megfelelő mérlegelése volt megnyilatkozása mögött. Azt gondolom, hogy ha valamennyi kérdéskörben, amelyet megvizsgálásra kérnek a kormánytól, ez a fajta körültekintés és a helyzet ismerete érvényesülni fog, akkor könnyen lehet, hogy az ilyen szakmai jellegűnek tekinthető törvényhozási döntésekben kialakuló konszenzus közelébe is kerülhetünk. Azaz ha nem a határozati javaslat indoklásában szereplő, már-már szinte eldöntöttnek tekintendő dolgok lesznek a meghatározók a felülvizsgálat vagy az Országgyűlés elé kerülő kormányjavaslat során, hanem ezeknek a kérdéseknek a valóságos vizsgálata lesz a meghatározó, akkor azt hiszem, sok esetben hasonló következtetésre is juthatunk.
Nem állhatom meg én sem a végén, hogy azt hiszem, ha semmi másban nem, de abban mindenképpen módosításra szorul az országgyűlési határozati javaslat - amely lényegében eldöntött ténynek tekinthető -, nevezetesen ez a bizonyos 1. pont f) pontja, hiszen a beterjesztett költségvetési javaslat elébük megy a javaslattevőknek, és egy másfajta konstrukciót kínál az Országgyűlésnek elfogadásra 1999-re, mint ami volt 1998-ban. Ezt a szándékot kellő mértékben alá is támasztják a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úr megnyilatkozásai is. Ebből az is következik számomra, hogy nyilvánvalóan erőteljes koalíciós szándék van e mögött az elgondolás mögött.
Befejezésül tehát azt szeretném kérni az elnök úrtól, ha lehetséges, ne kerüljön sor most a lezárásra, legyen lehetőség arra, hogy egy alkalmasabb, emberibb időpontban beszélhessünk erről a témáról még többet, mert a mondanivaló nyilván sokkal hosszabb is lehetne. Most köszönöm szépen a figyelmüket, és ha lehetséges, akkor akceptáljuk ezt a kérést.
Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me