DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! "Egy kormány első költségvetése különleges jelentőségű dokumentum, vízválasztó, amely meghúzza a demagógia és az igazmondás határát. Amíg egy kormány nem terjesztett ilyet elő, addig miniszterelnöke és miniszterei a szembesülés szégyene nélkül folytatják a választási kampányban megszokott ígéreteik halmozását az általuk kiválasztott, tetszés szerinti társadalmi csoportok felé. Ahogy azonban beírják a törvényjavaslatba a tényleges számokat, attól fogva az ettől eltérő ígérgetés hazudozássá válik. S tegyük hozzá: visszamenőleg is szemfényvesztéssé silányul minden addig tett megalapozatlan ígérgetés." - Ezt egy fideszes politikus mondta 4 évvel ezelőtt, itt, az Országgyűlésben. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.) Köszönöm szépen.
Hölgyeim és Uraim! Hogy ez mennyire igaz, arra jó példa a most benyújtott költségvetés tervezete, illetve az eddig elmondott bizottsági többségi vélemény indoklása, melyből a költségvetési és pénzügyi bizottság tagjai magán a bizottsági ülésen semmit nem hallottak. (Derültség és taps az MSZP padsoraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége képviselői a költségvetési bizottságban kifejtették, hogy ez a költségvetés a bizonytalanság költségvetése. Bizonytalan, mert megsérti az ország törvényességét, mert szakmailag megalapozatlan, és mert veszélyezteti Magyarország jövőjét. (Közbeszólások a kormányzó pártok padsoraiból: Óh!) Bizonytalan a törvényesség megsértése miatt. Ez a költségvetési tervezet egy centralizálni akaró, a gazdaság, a társadalom és az állami élet minden területét maga alá söpörni kívánó kormány politikájának fényképe. Korlátozni kívánja a gazdaság szereplőinek önállóságát, s a független bíróságok, ügyészségek, országgyűlési biztosok autonómiáját.
Hallhattuk és olvashattuk: az Állami Számvevőszék is aggályosnak találta, hogy a költségvetési törvénytervezet leple alatt a kormány 39 törvényt szeretne megváltoztatni. Így például fél éven belül másodszor az államháztartási törvényt, azt, amelyik kereteket szab a költségvetésnek, az állam pénzügyeinek. Ennyi erővel akár hatályon kívül is helyezhetnék, mondván: a kormány azt csinál, ami neki jólesik. Módosítást javasol a médiatörvényben is: szándékai szerint a kormánytöbbség dönthetne arról, hogy közpénzből a közszolgálati televízió és rádió milyen műsorait támogassák. (Közbeszólás a MIÉP padsoraiból: Helyes!)
Az Orbán-Torgyán-kormány, pillanatnyi igényei és szándékai szerint, mindig azt a törvényt akarja megváltoztatni, amelyik éppen az útjában áll. Ha valakit törvényellenesen kinevez a Postabank vezetésébe, akkor "nosza, módosítsuk a privatizációs törvényt is!" A kormány a költségvetéssel akarja áthágni az alkotmányt és a bírósági törvény előírásait, amikor megvonja - vagy szeretné megvonni - az ítélőtáblák költségeit. Egyetértek a Legfelsőbb Bíróság elnökével: ez a joggal való visszaélés, mint ahogy az a bíróságok, az ügyészségek és az országgyűlési biztosok költségvetésének korlátozása is.
De a kormány bizonytalanságot visz be az érvényben lévő jogviszonyokba is. Nem hirdeti ugyan, de gyakorolja a Napkirály álláspontját: "Az állam én vagyok." Nem tart be hatályos törvényeket és szerződéseket: a 4-es metró, a Nemzeti Színház és a nyugdíjemelés elmaradása ennek világos példái. Külön, ellenőrizetlen kasszákat akar létrehozni a KVI-nél, az ÁPV Rt.-nél a zárolt 40 milliárd forinttal, a szakmai és társadalmi ellenőrzés alól kivonni szándékozott állami alapokkal. Ezekről, úgymond, majd a kormány megfelelő időben, saját hatáskörében dönt. A jogbiztonság hiánya elbizonytalanítja a gazdasági szereplőket is, s az elmúlt hónapokban ennek hatására érezhetően mérséklődött a tőkebeáramlás.
Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési tervezet szakmai megalapozatlanságára legfőbb érv a bizonytalanság a jövő évi költségvetés finanszírozásában. Szakértők, kutatóintézetek elemzései szerint alacsonyabbak lesznek a bevételek és magasabbak a kiadások, mint ami a tervezetben szerepel. Nem megalapozott a társasági adó, az áfa és a vámbevételek növekedésének üteme. A fogyasztási és a jövedéki adó esetében 25 százalékot meghaladó növekedést irányoz elő, miközben a lakossági fogyasztásnál csak 2-3 százalékos növekedéssel számol. Az úgynevezett konszolidált elsődleges bevételek ebben az évben, 1998-ban várhatóan 14,2 százalékkal nőnek. Ennek az alapja az idei 5 százalékos gazdasági növekedés, s az évi átlagos 15 százalékos infláció. Képtelenség, hogy jövőre, szintén 5 százalékos növekedés mellett, de 11 százalékos inflációnál ugyancsak 14 százaléknál többel nőjön a konszolidált elsődleges bevétel. Itt valami szakmailag nincs rendben, uraim!
A szakértői prognózisok szerint a kiadások is nagyobbak lesznek a tervezettnél. Mi lesz, ha a bérek és a gyógyszertámogatás is jobban nőnek a tervezettnél? Hol van - az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően - az önkormányzatoknak járó közműrészvények költségvetési fedezete? Már most is csak papíron igaz, hogy a hiány 4 százalék alatt lesz. A Fidesz egyik választási ígérete az egyszeri és nagyarányú adócsökkentés volt - ennek semmi jele! Nemcsak 1999-ben, hanem a költségvetési javaslat szerint az elkövetkezendő 3 évben sem.
(16.10)
Az Orbán-Torgyán-kormány tervezete szerint nem lesz nagyarányú adócsökkentés, sem egyszerre, sem többszörre, sem jövőre, sem azután.
A jövőt, az Európai Unióba való belépést veszélyezteti, bizonytalanná teszi az az elképzelés, hogy mind a költségvetés, mind az önkormányzatok felhalmozási kiadásainak reálértéke jelentősen csökken. Infrastrukturális beruházásokra ma már nemcsak kellene, hanem lehetne is fordítani, a beruházási támogatások mégis mindösszesen 5,6 százalékkal nőnek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat erősíteni akarja a központi hatalmat és elbizonytalanítani az önkormányzatokat. A központi közigazgatás támogatása csaknem 25 százalékkal nő, míg az önkormányzatoké a 10 százalékot sem éri el. Az önkormányzatok összes bevétele, tehát a pénz, amellyel rendelkeznek, 2-3 százalékkal lenne alacsonyabb, mint amennyi 1998-ban teljesült. Így például, bár növekszik az oktatási normatíva, de nincs fedezet a pedagógusok bérének emelésére. Összességében előnytelenebb helyzetbe kerül a közoktatás. Ez a helyzet az egészségügyben is. Hol van a Fidesz által ígért 400 százalékos béremelés? A kulturális és a tudományos intézmények ellehetetlenülnek, mert nem kapják meg az alkotói tevékenységre kivetett egészségügyi hozzájárulás fedezetét.
Szemben a jól hangzó szlogenekkel, a költségvetési tervezet igazi prioritásai a kancelláriának nevezett miniszterelnöki magánapparátus és a két titkosszolgálat, a hivatalos és a magán-, vagyis az APEH.
Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési tervezet bizonytalanságot jelent a családok és a vállalatok számára. A kormány szándékai szerint a reálbérek csak 2 százalékkal nőnek, miközben a prognózisok szerint a termelékenység 4-5 százalékkal nő, vagyis 2-3 százalékkal jobban nőhetnek a reálbérek az Orbán-Torgyán-kormány javaslatánál.
A kormány, miközben visszafogja a munkajövedelmek növekedését, minél több, az államtól függő járadékot nyújtana. A közepes és magas jövedelműeket is állami juttatásokkal kívánja támogatni, és így a tervezetből kiderül, hogy a legszegényebbek helyzete, a magyar lakosság 25 százalékának helyzete romlik, a közepeseké nem javul, csak a magas keresetűek járnak jobban. A kormány meg akarja osztani a társadalmat: odaadja a családi pótlékot a legmagasabb jövedelmű 9 százaléknak is, de ennek az az ára, hogy jövőre nem kívánja növelni a gyermekenként járó családi pótlék összegét - vagyis a szegények járnak rosszul.
Kedves Képviselőtársaim! Urbán Lászlótól, a Fidesz akkori pénzügyminiszter-jelöltjétől már a választások után megtudtuk, hogy a kormányprogramot nem szabad összetévesztenünk a választási programmal. Járai Zsigmondtól most tudtuk meg, hogy nem érdemes összefüggést keresnünk a kormányprogram és a költségvetés között. Ha a fideszes képviselők saját programjukat komolyan veszik, akkor nem fogadják el a költségvetési tervezetet. (Derültség a Fidesz padsoraiban.) Ha elfogadják, akkor a Fidesz-Magyar Polgári Párt becsapta a magyar választópolgárokat.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me