IVANICS ISTVÁN

Full text search

IVANICS ISTVÁN
IVANICS ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársak! Amikor az 1998-as választásokon győztes polgári kormány első költségvetési javaslatát vizsgáljuk, szükségképpen még az előző költségvetéshez hasonlítjuk, amely adott örökség. Ugyanakkor keressük azokat a változásokat, amelyek megjelenítik az új nemzetstratégiát, kijelölik az új súlypontokat, elindítják a szabadság és jólét programját.
A bizottsági vitában és várhatóan a parlamenti vitában is az eltérések, az új irányok, különösen az új struktúrák megjelenése különböző megítélés alá esnek. Az ellenzék oldaláról általában rosszként vannak megjelenítve. Ha valahol összevonás történik a hatékonyság érdekében, akkor a provinciális érdekeket védik, ha szükséges a decentralizáció, akkor a hatékonyságot féltik. A változásra, a felemelkedésre szavazók azonban örömmel veszik a lényegi változásokat, sürgetik egy egészséges, új irányítás kialakítását.
A bizottsági vitában felmerült az a globális megközelítés is, hogy Magyarországon miért forgalmi szemlélettel készül a költségvetés, mert ha nem forgalmi szemléletű lenne, akkor az adósságkép sokkal világosabban kirajzolódna, hiszen megjelenne az összes adósság tőketömege is, szemben a múlt és a jelenlegi helyzettel, ahol csak a kamatterhek mutatkoznak.
A szerkezeti változások, a költségvetési gazdálkodás szabályainak egységesítése sok helyen változtatott a kiadások soronkénti bontásában. Talán ebből eredően vetődött fel a mezőőri támogatás kérdése, mivel a megszilárdítandó közbiztonság egy fontos pillére, és nem található külön sorban. A PM képviselője utólagosan tájékoztatást adott a növelt összegű támogatási alapról, és arról is, hogy az önkormányzatok eddig milyen mértékben éltek ezzel a lehetőséggel.
Kérdés hangzott el az Állami Számvevőszék képviselője felé is a T/325/1. előterjesztéshez, amelyben az ÁSZ javaslatot tesz a kormánynak az államháztartás finanszírozására, az állam nevében kötött szerződések visszamenőleges felülvizsgálatára. Erre vonatkozóan a bizottság írásban fog tájékoztatást kapni.
Összegzésként megállapítható, hogy a Fidesz-kisgazda-MDF-kormány által beterjesztett 1999. évi költségvetés kiadási és bevételi oldalról nézve is mértéktartó, a szerkezeti változtatások - a súlypont-áthelyezésekkel együtt - új irányt adnak a magyar társadalom fejlődésének, előtérbe kerül a jövőről való gondolkodás és gondoskodás az oktatás, a család és a közbiztonság méltó helyre emelésével. Csökkenti a gazdasági szereplők járulékterheit, ezzel javítja azok nemzetközi versenyképességét, a növelt tartalékképzéssel pedig megteremti a pénzügyi alapok biztonságát.
Tisztelt Országgyűlés! A fiatal magyar demokráciában még sohasem esett ennyire egybe a kitűzött cél és annak költségvetésbe öntött valósága. (Francz Rezső: Hát ez az!)
Tisztelt Országgyűlés! A gazdasági bizottság a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetését általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me