LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A kulturális bizottság ülésén a szocialista és a szabaddemokrata képviselők a vitára való alkalmasság tekintetében elsősorban azt vizsgálták, hogy az új költségvetésben bevezetett eszközök adekvátabb módszereket adnak-e bizonyos kulturális alkotmányos célok szolgálatára, mint a most eltöröltek; másrészt pedig azt, hogy a kulturális költségvetés teremt-e a jogrendszer egészével összefüggve nagyobb jogbiztonságot. Sajnos, mindkét kérdésre "nem" volt a válaszunk, ezért nem tartottuk és nem tartjuk vitára alkalmasnak a költségvetés e részét sem.
Nézzük az első kérdést, a kultúrát illető alkotmányos célokat! Az alkotmány kimondja a művelődési esélyek lehetőség szerinti egyenlőségét. Nyilvánvaló, hogy az esélyek közelítésében legnagyobb szerepe a kistelepüléseken, hátrányos régiókban lévő önkormányzati közművelődési intézményeknek lehet. Ugyanakkor, amikor mint előzőekben szóló képviselőtársam kimondta, a kultúra prioritását hirdeti meg a kormányprogram. Ott ugyan korrigálnom kell, hogy ez a században egyedülálló növekedés lenne, ez csak akkor igaz, ha valamilyen okból a kormánypárti képviselők Klebelsberg Kunót ki akarják iktatni a magyar történelmi tradícióból - tőlem távol állna ez a gondolat. (Simon József tapsol.)
Mindenesetre a kultúra prioritása természetesen jó dolog, de az már nem jó dolog, ha ezen a prioritáson belül nem ezek az intézmények kapnak prioritást. Márpedig véleményünk szerint inkább hátrányos fejlemények érik őket. Először is az önkormányzatok kétséges támogatása miatt a normatíva felhasználása is veszélybe kerül. Másodszor pedig a bevezetett egészségügyi hozzájárulás elsősorban ezeket az intézményeket sújtja. Aki azzal érvel, hogy a tb-járulék százalékpontos csökkentése ezt a hátrányt ellensúlyozza, az nem látott még falusi művelődési otthont, de folyóirat-szerkesztőséget sem. Ott tudniillik az állandóan alkalmazottak száma igen kevés, és a személyi juttatások nagyobb része éppen az ilyenfajta honoráriumokra terjed ki, amelyekre nézve ez új terhelést jelent. De ezt a kört sújtja a kulturális törvény hátrányos módosítása is, ők nem juthatnak törvény szerint az államilag garantált szakképzéshez és a könyvvásárláshoz, zenei eszközök vásárlásához nyújtott állami támogatáshoz sem.
Komoly kérdések vetődhetnek fel, mint itt elhangzott, a Nemzeti Kulturális Alap sorsával kapcsolatban is. Azt ma csak a jó Isten és miniszterelnök úr tudja, hogy mi lesz ezzel az alappal - bár lehet, hogy ezt fordított sorrendben kellett volna mondanom. A törvényben tudniillik az van, hogy a kulturális alapról szóló törvény hatályát veszti, de mint ezek szerint kormánypárti képviselőtársaink sem szerezhettek értesülést róla, a mai nap híre az, hogy ez a törvény mégsem veszti hatályát, csak bizonyos fokig módosul. Nem lehet tudni, akkor pontosan miért van szükség erre a változtatásra.
Sajnos, úgy látszik, hogy a művészet autonómiáját érintő kérdésekben ez a költségvetés rossz irányba mozdul el, a korábbiaknál erőteljesebben alkalmazza a centralizált, a nem szakmai és nem decentralizált módszereket. Ezt mutatja az is, hogy a millenniumi keretek felhasználásának semmiféle pályázati módjáról nem esik utalás a költségvetésben. Én nagy tisztelője vagyok Nemeskürty István tanár úrnak, de mégiscsak meg kell mondanom, hogy nem az ő ezredik évfordulóját ünnepeljük, hanem a magyar államiságét. (Taps, derültség az MSZP padsoraiban.) Így tehát mégiscsak közösen kellene a szakma és az ország képviselőinek ezt a keretet valamilyen módon kiosztani.
Teremt bőven a költségvetési törvény jogbizonytalanságot is. Nem biztosít kellő átmenetet. Ahogy már említettem, a kulturális törvényt több pontban úgy módosítja, hogy az érinti az intézmények és népművelők sorsát. Erre nem tudhattak felkészülni! Ugyanez a helyzet az egészségügyi hozzájárulással is. Jogbizonytalanságot teremt az a szituáció, hogy felelős kormánytagok nyilatkozatai is szöges ellentétben állnak a benyújtott költségvetési törvénnyel. Elsősorban a média vonatkozásában igaz ez. Stumpf István miniszter úr mindent megígért a közszolgálati televíziónak - a törvényben ennek nincs nyoma. Utóbb miniszterelnök úr azt mondta, hogy a kívánatos intézkedésekről levelet intézett - mondta múlt időben - a kulturális bizottsághoz. Nos, úgy tudom, hogy a postánál voltak bizonyos káderváltozások. Ez a levél, a tíz nappal ezelőtti bejelentést követően, tíz nap alatt nem érkezett meg hozzánk. Így tehát sem mi nem tudhatjuk, sem a média dolgozói nem tudhatják, mi várható ezen a területen.
De számos ponton nem is kiszámítható, amit a költségvetés ígér a kulturális intézményeknek. Elhangzott a tárca képviselőjétől, hogy valamilyen másik forrásból mégiscsak bevezetik a kulturális törvény elhalasztása miatt most nem járó juttatásokat, de nem derül ki, hogy akkor mit nem vezetnek be.
Nem derül ki, hogy a minisztérium melyik ujját fogja harapni, hogy pontosabb legyek, a kultúra melyik ujját fogja harapni, de valamelyiket mindenképpen redukcióban kell részesítenie. Ugyanilyen bizonytalanság van a rádiózenekar esetében is, ahol ható ige szerepel a támogathatóság tekintetében, ami megint csak nem teszi kiszámíthatóvá a viszonyokat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Összefoglalva tehát: vitára nem alkalmas a költségvetés tervezete, mert a korábbinál több lehetőséget ad centralizált, személyes döntésekre, nem priorizálja a falusi közművelődési intézményeket és az alapellátást, bizonytalanságot és számos vitát kelt és keltett máris a kulturális szférában.
Köszönöm a szót. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me