KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Két módosító indítványt tárgyalt a költségvetési bizottság, amely az előterjesztők támogatását is bírja. De az általános vitában olyan észrevétel is megfogalmazódott, ami igazából nem volt belefoglalható módosító indítványba. Nevezetesen az a kérésünk fogalmazódott meg a szocialista és szabaddemokrata képviselők részéről, hogy tekintettel arra, hogy a zárszámadás a '98. évi folyamatokat is határozottan érinti, kapjunk egy tisztességes tájékoztatást a társadalombiztosítás pénzügyi, gazdasági folyamatairól, 1998. évi folyamatairól.
Nos, tisztelt képviselőtársak, a múlt héten, miután a két módosító indítványt a költségvetési bizottság benyújtotta, sor került arra is, hogy áttekintsük az ez évi társadalombiztosítási folyamatokat. Persze szerencsésebb lett volna, ha az az elszámolás, amit a két igazgatási szervezet elvégzett, és a politikai államtitkár kisasszonyon keresztül eljuttatott a költségvetési bizottsághoz, minden képviselő számára ismert lehetett volna. De én azt gondolom, hogy a minimumfeltétel e tekintetben teljesült, és végül is jó áttekintést kaphattunk az elmúlt kilenc hónapról, hiszen szeptemberi zárási adatokkal tudtak elszámolni az igazgatási szervek. Ez nem baj, ez így normális, hiszen nincs arra lehetőség, hogy itt napi adatokat tárjanak a képviselők elé.
Tehát ebből a beszámolóból mindenesetre az világosan kiderült számunkra, hogy a kulcskérdés, ami a zárszámadásban is világosan megjelenik, a hiánynövekedés. Ezt elkerülni semmilyen intézkedéssel nem tudta, és nem tudja elkerülni a kormányzat. Ez nagyon lényeges, számomra legalábbis nagyon lényeges megállapítás, hiszen itt folyamatosan arról volt szó az elmúlt hónapok során, hogy azt a pazarlást, amit a társadalombiztosítás ebben az évben is folytatott, gyakorlatilag most már megállítottuk. Szóval, világosan kiderült a vitában, hogy itt nem pazarlásról van szó, hanem úgy működik a társadalombiztosítási rendszer, hogy a hiány mértéke a kormányzat szándékától sokszor függetlenül, objektív módon alakul. Ez így van vagy így lesz minden valószínűség szerint 1999-ben is, látva a társadalombiztosítás jövő évi költségvetését.
Nos, csak nagyon röviden szeretném érinteni, mert minden képviselőtársamnak nem volt lehetősége megismerni ezt a beszámolót, hogy mégis azért lássuk, hogy az 55 milliárd forintos hiánynövekedés tulajdonképpen miből is fakad. Mert nem tanulság nélküli a dolog! A bevételi oldalon az egészségügyi hozzájárulásban több milliárd forintos elmaradás érzékelhető és valószínűsíthető ebben az évben is. Ez a jövő szempontjából nagyon figyelemre méltó, mert ha most a mértéket emeljük, mint ahogy kisebb mértékben emelkedett 1998-ban a mérték, akkor el kell gondolkodni azon, hogy vajon az a tervezett bevétel a későbbiek során realizálódik-e. Hiszen látható, hogy ez évben az egészségügyi hozzájárulás nem tudott úgy teljesülni, vagy nem tud úgy teljesülni, ahogy az előzetesen megtervezésre került.
Bevételi oldalon tulajdonképpen különösebb probléma nem érzékelhető, a kiadási oldalon néhány sarkalatos kérdés az, amely a hiány növekedését eredményezi. Az egyik a magánpénztárakba átlépők járulékfizetési következménye. Itt nagyon sokszor szóba került a tegnapi nap során is a magánpénztár helyzete. Ebbe én nem nagyon szeretnék belemenni, mert ezt nem szabad egy istencsapásként értékelni, mint ahogy arra a kormánypárti képviselők hajlamosak, és a hiány növekedéséből arra a következtetésre jutnak sokszor, hogy ez a nyugdíjreform úgy rossz, ahogy van. Megítélésem szerint annak mindenképpen örülni kell, ami kiderült egyébként a rendelkezésünkre bocsátott anyagból is, hogy '98. szeptember 30-án a magánnyugdíjpénztár nyilvántartott tagjainak a száma 1 175 000 fő. Ez, azt gondolom, örömteli dolog, és ha ilyen sokan az öngondoskodás irányába képesek elmozdulni, akkor az nyilvánvalóan értelemszerű, hogy ez meglátszik a felosztó-kirovó rendszerbe befizetett járulékok nagyságában is.
A másik, kiadási oldalon érzékelhető nagyon sarkalatos kérdés a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök előirányzata, ahol szintén érzékelhető, hogy a kormányzat nem volt olyan intézkedések birtokában, amivel ezt az évek óta akut problémát sikerült volna ebben a fél évben lokalizálni. Mint ahogy azt a zárszámadási indoklás is megállapítja, olyan intézkedést nem tud megfogalmazni a kormányzat, ami végrehajtható lenne. Értelemszerűen ezért a gyógyszerkassza több mint 20 milliárd forinttal túllépi az előirányzatot. Erre persze nem lehet válasz az, hogy intézkedések nélkül zárjuk le a kasszát, de erről majd csütörtökön lesz módunk szólni. Nyilvánvaló, hogy a kiadási oldal még egy ponton jelentősen elmozdult az előzetesen tervezetthez képest, ez pedig a rokkantsági nyugdíjellátás, azon belül is a harmadik csoportba sorolt rokkantsági nyugdíjellátások kifizetése növekedett meg.
(5.10)
Mindezek a tényezők vezettek oda, hogy a kormányzat kvázi-pótköltségvetést terjesztett be a zárszámadás keretén belül. Azért nem tudott pótköltségvetést beterjeszteni, mert értelmes intézkedési elgondolása nem fogalmazódott meg az elmúlt fél év során. Ezt mindenképpen szükséges elmondani és szükséges láttatni azt, hogy mi van a hiánynövekedés mögött akkor, amikor a kormányzat egy felhatalmazást kér, azt kéri, fogadja el az Országgyűlés, hogy a társadalombiztosítás hiánya 55 milliárd forinttal több lesz.
Tisztelt Elnök Úr! Tekintettel arra, hogy az időnk előrehaladt, most a részletes vitában nem szeretnék kitérni más kérdésekre. Szeretném megköszönni a politikai államtitkár kisasszonynak a hozzáállását, azt, hogy a költségvetési bizottságban érdemi vita folyhatott a társadalombiztosítás ez évi folyamatairól. Csak azt szeretném kérni, ha máskor sor kerül ilyen előterjesztésre, akkor meg kell előzni az így kialakult helyzetet, és tisztességes tájékoztatással kell benyújtani az előterjesztést a Ház elé, hogy minden képviselő birtokában lehessen azoknak az ismereteknek, amelyek nélkül felelős döntést nem lehet hozni az Országgyűlésben.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me