ATYÁNSZKY GYÖRGY

Full text search

ATYÁNSZKY GYÖRGY
ATYÁNSZKY GYÖRGY (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önök előtt fekvő költségvetési tervezet összhangban van a koalíciós pártok által elfogadott kormányprogrammal. Több támogatást nyújt, nemcsak a társadalom erre rászoruló tagjainak, hanem a stratégiai fontosságú területeknek is. Meggyőződésünk, hogy minden megfontolt támogatás egyben befektetés is, ezért számos területen lényegesen megemeltük a támogatások mértékét. Ezzel együtt jövőre természetesen tartani fogjuk a 10-11 százalékos éves inflációs rátát és az 5 százalék körüli gazdasági növekedést. A stratégiailag fontos területek közül én a honvédelmi bizottság tagjaként elsősorban a Honvédelmi Minisztérium költségvetésével szeretnék most foglalkozni.
Mindenekelőtt eloszlatnék egy, a társadalomban élő tévhitet, mely szerint hazánk mielőbbi NATO-csatlakozása hatalmas anyagi terheket ró a költségvetésre, ezzel együtt a társadalomra. Ez, tisztelt hölgyeim és uraim, nem így van. A NATO illetékesei tisztában vannak gazdasági helyzetünkkel, ezért nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket hazánkkal szemben. Annak is tudatában vannak, hogy a csatlakozás időpontja nem jelenti azt, hogy minden tekintetben érett NATO-tagok lehetünk. Erre a példa az, hogy 16 év kellett Németországnak is, míg ezt a szintet elérte. Természetes, hogy hosszú évek telnek még el a megfelelő fejlesztési szint eléréséig.
A Honvédelmi Minisztérium kiadási főösszege 1998-ban 122,5 milliárd forint volt, míg az 1999-es tervezett főösszeg közel 164 milliárd forint. Ezzel a 33 százalékos növekedési ütemmel is teljesítettünk egy NATO-elvárást, mely szerint évente 0,1 százalékkal kell növelni a költségvetés arányát a GDP összegéből. A részesedés aránya itt is nő, hiszen 1998-ban 1,3 százalék volt, míg 1999-ben 1,41 százalék lesz.
A technikai fejlesztés mellett szeretném felhívni a figyelmet az emberi tényezőkre, a hadsereg személyi állományának továbbképzésére, illetve felkészítésére a NATO-tagsággal járó új kihívásokra. A NATO-ban is legfőbb érték a katona. Tudjuk, hogy a pénz hiánya súlyosan érintheti a repülőcsapatok működését. A személyi kiadásokat illetően a Magyar Honvédség katonáinak illetménye átlagosan 19 százalékkal növekszik. Bízom abban, hogy kormányunk lehetőséget talál arra, hogy a közalkalmazottak bérét is hasonlóképpen rendezhessük a hadseregben. Hogy ez eddig miért nem került rendezésre, annak törvényi hátteréről az előző kormány illetékeseit kellene megkérdezni.
A Horn-kormány számlájára írható az értékes ingatlanok elherdálása, a meglévők gondatlan kezelése. Itt szeretném felhívni a miniszter úr figyelmét arra, hogy a "Pajzs 07" Biztonságvédelmi és Magánnyomozó Rt.-vel kötött megállapodást szíveskedjen felülvizsgálni, mert elképzelhető, hogy indokolatlanul magas összeget fizet ki részükre a minisztérium.
Gondolom, általában az ingatlanok mindenhol megőrzik az értéküket, de sajnos ebben az esetben azt látom, hogy ez egyre csökken. Ezt mondom azért, mert a 30 milliárd forintos bevételi oldalt látom veszélyeztetve.
Hölgyeim és Uraim! A magyar népet óriási vérveszteségek és tragédiák érték: háború, diktatúra, válságok, és igen súlyos anyagi és lelki megpróbáltatások. Sokszor és sokan feltették már a kérdést itthon és külföldön is, mi volt az az erő, amely ennyi kudarc után életben tartotta, sőt újra meg újra bízni és tenni tanította a népet. Anélkül, hogy erre a kérdésre tudományos igényű választ tudnék adni, röviden csak annyit mondanék: a tehetsége.
A honvédelem össznemzeti ügy. A kormánynak kötelessége hazánk szuverenitásának biztosítása, az állampolgárok nyugalmának, biztonságának megteremtése és megőrzése. Különösen nagy hangsúlyt kell hogy kapjon ez a terület egy olyan időszakban, amikor sajnos hazánk szomszédságában nemrég még háború dúlt, és az időközben nehezen megteremtett viszonylagos béke is rendkívül törékeny, még a mai napig is. Éppen ezért a hadsereg zavartalan működése elengedhetetlen feltétele a NATO-csatlakozásunknak.
Az elmondottak alapján kérem önöket, hogy támogassák a beterjesztett költségvetési javaslatot, melyet a Független Kisgazdapárt frakciója egyhangúlag támogat. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me