BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Igazság és Élet Pártja képviselői a vita előző napjain elmondták a véleményüket a költségvetés egészéről, szerkezetéről; és arra való tekintettel, hogy nem látunk lényegi változást, nem látjuk azokat a szükséges forrásbevonásokat, amelyek nélkül az általunk fontosnak ítélt társadalmi célok nem teljesíthetők, sőt, annak a veszélyét látjuk, az is kétséges, hogy a kormányzat programjában vállaltak teljesíthetőek lesznek, ezért nem támogatjuk a költségvetést - az egyes részkérdések és ágazatok terén tapasztalható pozitívumok ellenére sem. Ezek közé a pozitív területek közé tartozik az az ágazat, amelyről most beszélni kívánok: az oktatás és a kutatás területe.
Néhány adat: az Oktatási Minisztérium tárca szintű támogatása 27,9 százalékkal; a felsőoktatás támogatása 27 százalékkal; a Magyar Tudományos Akadémia kiadási főösszege 35,7 százalékkal, ezen belül a működési támogatás közel 17 százalékkal emelkedik; és lényeges az Országos Tudományos Kutatási Alap 18,4 százalékos emelkedése. A költségvetés tervezetéből, a törvényjavaslatból tehát az derül ki, hogy ezen a területen nem teljesül az a negatív helyzet vagy aggály, amit a kormányprogram vitájában elmondtunk, mondván: vajon nem jön-e majd a nagy mumus, a pénzügyminiszter, aki azt mondja, hogy igen, de erre a területre nem jut forrás. Nos, ez a mumus, úgy tűnik, most más helyen jár.
A felsőoktatást minden kormányzat stratégiai ágazatnak deklarálta. Az előbb említett szám, illetve azok a részletek, amelyeket ezen belül ismerünk, reményt adnak arra, hogy most nemcsak deklaráltan lesz stratégiai ágazat a felsőoktatás, hanem a lehetőségek tekintetében is azzá válik. Hogy ebben az évben ezzel a többlettámogatással milyen szintre jut, abban a kérdésben azért vissza kell menni egy gondolat erejéig 1995-höz. Tudom, elhangzott itt ma, meg tegnap is, hogy ne a múltat emlegessük, és hogy nem helyes dolog törvényt ülni a múlt felett - nem is ez a szándékom. Csupán azt szeretném megállapítani, hogy amikor egy adott területen egy adott forrással pótolni akarjuk az elmúlt időszak hiányait, akkor nem feledkezhetünk el egy dologról a felsőoktatás területén: az 1995-ös súlyos megszorításoknak személyi következményei voltak, erejük és tudásuk teljében lévő emberek mentek el nyugdíjba a nyugdíjkor elérése előtt, adott tanszékekről fiatal emberek mentek el azért, mert nem találták meg a jövő biztonságát. Ezeket a feltételeket sokkal nehezebb újból megteremteni, mint egy-egy költségvetési évben önmagában a forrást megtalálni. A helyrehozatal tehát nem lehetséges egy év alatt, és csak a reményemet tudom kifejezni, hogy valóban stratégiai ágazat marad a felsőoktatás, tehát nem egy évben szerepel majd az élen, hanem ez folytatódni fog.
A közoktatás pénzügyi helyzetét nem választhatjuk külön az önkormányzatok helyzetétől és lehetőségeitől. A kormány előterjesztésében a fókuszban a 16 százalékos pedagóguskereset-növelés, -növekedés áll, ami szeptembertől 3 százalékkal egészül ki. Tegyük fel a kérdést, hogy ez orvosság-e a közoktatás bajaira! Igen, ez orvosság, de egyet azért tegyünk hozzá, amit oly sokszor hallunk: "A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát és gyógyszerészét!". (Szórványos derültség.) Mi a kockázat ebben a 16 százalékban? Ez a 16 százalékos központi normatívaemelés tiszteletre méltó, de hogy ebből a borítékban valóban lesz-e 16 százalék, ahhoz meg kell néznünk, milyen részben finanszírozza saját forrásból egy önkormányzat a közoktatási kiadásokat.
Az átlagos arány, amit hallunk, jelenleg 63:37 százalék, amit javítani szeretne a költségvetés. Én talán nyilván gazdagabb önkormányzatok, két budapesti kerület példájáról tudok, ahol a közoktatás normatívája 54 százalékra, a másikban 48-ra elég, tehát azt mondhatnánk: vannak olyan önkormányzatok, ahol ez a normatíva ezeknek a kiadásoknak a felét jelenti. Tehát a kétharmada-fele van finanszírozva központilag, ez azt jelenti, hogy akkor lesz ebből 16 százalékos tényleges keresetnövekedés, ha az adott iskolafenntartó önkormányzatok azt mondják: igen, erre a részre mi is rátesszük a magunk 16 százalékát. Milyen források állnak erre rendelkezésre? Átcsoportosít más normatívát? Ehhez hozzá kell tenni, hogy reálértékben csökkenő az önkormányzatok támogatása; idézhetem az Állami Számvevőszék megállapításait is: 9,7 százalékra tehető ez az eljutó forrás. A kérdés az, hogy honnan vegye el. Vegye el az egészségügytől vagy a kultúrától? Ez a megoldás egy káros mellékhatás lenne, a nagyon fontos pedagógusbér-emeléseket úgy oldja meg, hogy mellékhatásként csökkenteni kell más területeknek a még ily módon is viszonylag szerény emelését.
A másik lehetőség természetesen az önkormányzatok saját forrásai. Megint hadd idézzem az Állami Számvevőszék jelentését: "Az idei várható bevételhez viszonyítva az infláció mértékétől elmaradóan bővülnek az önkormányzatok saját forrásai, a privatizációs bevételek csökkenése és a mobilizálható vagyonrészek korábban elkezdett folyamatos értékesítése miatt elsősorban a felhalmozási és tőke jellegű bevételek mérséklődésével lehet számolni.". Ebből tehát az derül ki, hogy saját forrás sem áll igazán rendelkezésre ahhoz, hogy ez a 16 százalékos valóban létrejöjjön.
(13.30)
A kormányzat, illetve a kormánypártok képviselői érzik ezt, és elhangzott, hogy garanciát kívánnak adni. Nos, én frissiben elolvastam a három kormánypárti frakcióvezető által benyújtott módosító indítványt, amely valóban garancia, csak nem az, amire én gondoltam. Ugye, a garanciát jelen esetben az jelenti, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény esetében van egy melléklet, amely megállapít szakmai szorzókat, és e szakmai szorzók pontosan a tervezett 16, majd plusz 3 százalékos keresetnövekedést tartalmazzák kötelező törvényi erővel. Tehát a garancia ebben a felfogásban a kötelezettség szigorú előírását jelenti, holott az érdemi garancia a források hozzárendelése lenne. S hogy erre azért volt példa, hadd utaljak arra, 1995-ig érvényesült az, hogy egy ilyen típusú keresetnövekedés esetén azt a fedezetrészt, amelyet az önkormányzatnak a saját erejéből kellett megoldania, központi támogatással, bérpolitikai intézkedés típusú forrásként megkapták az önkormányzatok.
Tehát még egyszer: ez a típusú garancia egyfajta törvényi kötelezettséget teremt, nem pedig a forrást garantálja.
Néhány gondolat erről a bizonyos "fókuszálás" kifejezésről. Ez igen szemléletes, és természetesen nagyon pozitív folyamat is lehet, ha arról van szó, hogy miközben különböző területeken egyenletesen és tisztességes módon emelkednek a juttatások a közalkalmazotti és köztisztviselői kategóriákon belül, alkalmanként egy-egy terület kiemelkedő lehetőséghez jut, elsősorban a bér tekintetében. Akkor ez a fókusz ráirányul erre a területre, és így tulajdonképpen jelentős javulás érezhető. Ez így helyes. De vajon nem azt jelenti-e ez a fókuszálás adott esetben, hogy aki most kevesebbet kap - adott esetben talán még az inflációnál is -, azt azzal lehet biztatni, hogy várj türelemmel, a következő évben te kerülsz a fókuszba? S aki most a fókuszba került, az legyen nyugodt az elkövetkezendő években, és maradjon csendben, hiszen akkor megkapta a magáét? Ha tehát maga az átlag stagnál, akkor ez a bizonyos fókuszálás teljesen fiktívnek tűnő jó érzést teremthet. Én ahhoz tudom hasonlítani, ha ez következik be, mint amikor "utolsó pár, előre fuss!" játék folyik, hiszen nagy a lendület az előrefutáskor, s utána esetleg egy idő múlva megint csak kiderül, hogy leghátul vagyok. Ezek az aggályok arra vonatkoznak tehát, hogy vajon milyen módon valósul meg ez a bizonyos nagyon szép kifejezés az elkövetkezendő években.
Összefoglalva tehát a Magyar Igazság és Élet Pártja örül annak, hogy a stratégiai fontosságú felsőoktatás ebben az évben komoly forrásokhoz jut, a kutatási terület is többletlehetőséget kap; és tudomásul veszi, hogy a kormányzat egy tisztességes, 16 százalékos normatívával kívánja segíteni a pedagógusbéreket, s hogy ebből mire futja, az majd kiderül az önkormányzatok saját lehetőségeiből.
S talán engedjenek meg még egy rövid megjegyzést a vita jellegével kapcsolatban. Számomra ez a költségvetési vita olyannak tűnt, mintha már tényekről beszélnénk, holott nagyon fontos a költségvetés, de hát mi van, ha 13 százalék lesz az infláció, vagy mi van, ha 9,5?! Ugye, itt elhangzott az előterjesztésben kormányzati oldalról, hogy ez a legjobb költségvetés, a legdinamikusabban fejlődő gazdaságok egyike leszünk, és ezzel a költségvetéssel teljesítik a kormánypártok a programbeli ígéreteiket. Még egyszer mondom, a költségvetés nagyon fontos, de a teljesítés nem ebben a tervezetben nyilvánul meg; ugyanúgy, ahogyan a volt kormánypártok ostorozzák és már a fejükre olvassák a jelenlegi kormánynak, hogy nem teljesítette azt, amit vállalt.
A Magyar Igazság és Élet Pártjának véleménye tehát az, hogy mi egy év múlva tudjuk azt megítélni, hogyan teljesült ez a kormányprogram, hogyan felelt meg az elvárásoknak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me