BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az 1999. évi költségvetés tervezetét a Magyar Köztársaság kormánya minden korábbi gyakorlattól lényegesen eltérő felfogásban, egészen más megközelítésben készítette el. Bár a benyújtott törvénytervezet nem tükrözi, és nem is tükrözheti minden részében az új kormány elképzeléseit, hiszen a kormányváltás óta eltelt időszak nem hagyott szabad kezet a költségvetés tervezete készítőinek, ennek ellenére fáradságos munkával sikerült a Fidesz-Magyar Polgári Párt által vezetett koalíció legfontosabb célkitűzésének, a magyar polgárok szabadságának és jólétének biztosítása érdekében a kormányprogram jó néhány, igen meghatározó elemét beépítenie a jövő évi költségvetésbe.
A következőkben a költségvetési tervezet súlyponti kérdéseire szeretném felhívni a tisztelt képviselő hölgyek és urak figyelmét.
(15.30)
A tisztelt Ház elé benyújtott törvénytervezet összhangban van a kormányprogramban is megfogalmazott gazdaságélénkítő stratégiával. A gazdasági növekedést elősegítő intézkedéscsomag része többek között a munkanélküliség enyhítésében is jelentős szerepet betöltő kis- és középvállalkozói réteg támogatása, illetve a vidék fejlesztésére fordított kiadások jelentős növelése. E két terület kulcsfontosságú a magyar gazdaság egy meghatározó ágazata, az idegenforgalom fejlesztése szempontjából.
Az idegenforgalomnak - igen jelentős devizakitermelő képessége mellett - a munkahelyteremtés, illetve az országról alkotott pozitív kép kialakításában is igen komoly szerepe van. Ennek megfelelően a kormány a költségvetésben a turisztikai célelőirányzat keretösszegét a korábbi évhez képest közel 20 százalékkal emeli, a vidékfejlesztési célfeladatokra szánt összeget pedig minden előzetes várakozást felülmúlóan 77 százalékkal, mintegy 3,4 milliárd forinttal kívánja megemelni.
A munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés ütemének gyorsítását segíti a munkabérköltségeket terhelő társadalombiztosítási járulék mértékének 45 százalékról 39 százalékra történő csökkentése, amit képviselőtársaim korábban már elfogadtak.
Az 1999. évi költségvetés a Fidesz-Magyar Polgári Párt által vezetett kormány programjára épül, ezért természetes módon az egyik legfontosabb súlypontja a gyermeknevelés terheinek csökkentése, valamint a családok jelenlegi helyzetének javítása.
Új fogalomként kerül meghatározásra a gyermekek után járó adókedvezmény, amelynek mértéke egy gyermek esetében 20 400 forint, két gyermek után 40 800 forint, a harmadik gyermek esetén pedig éves szinten 82 800 forint.
Annak érdekében, hogy minden család élhessen e kedvezmény legnagyobb mértékével, a következő lehetőséget biztosítjuk számukra: amennyiben valamelyik szülő nem tudja igénybe venni a kedvezmény maximális mértékét, úgy a másik szülő jogosult a fennmaradó különbözetnek az adójából történő levonására. E kedvezmény nem más, tisztelt képviselőtársaim, mint a családi típusú adózás irányába történő elmozdulás mérföldköve.
A családi támogatások között említhetjük még azt a fontos tényezőt, mely szerint a jövő évtől a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermekgondozási díj alanyi jogon illeti meg a magyar családokat. A családi támogatások körébe sorolható még a tandíj eltörlése, valamint a tankönyvek árát terhelő áfa megszüntetése is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy az előttünk fekvő költségvetés-tervezet megfelel a kormányprogram irányelveinek, és, bár nem Bokros-csomag, mint ahogy azt Pető képviselőtársam emlegette, mégis hűen szolgálja a magyar gazdaság további növekedésének elősegítését, a magyar családok és a polgárok felemelkedését.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me