DANKA LAJOS

Full text search

DANKA LAJOS
DANKA LAJOS (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A környezetvédelem rendkívüli prioritást élvez minden fejlett iparral rendelkező ország költségvetésében. A Független Kisgazdapárt szerint, amennyiben a Magyar Köztársaság fontosnak tartja az EU-integrációt, abban az esetben az ország költségvetéséből egyre nagyobb arányt kell képviselnie az emberi tevékenység által keletkező károk megelőzésének, illetve enyhítésére fordítandó összegeknek.
A költségvetési tervezet szerint az eddigi gyakorlatnak megfelelően 1999-ben a GDP további egytized százalékával nő az erre a célra fordítható összeg, ami dicsérendő, ám a szakértők szerint az EU-csatlakozás környezetvédelmi feladatainak teljesítéséhez még szükséges 2000-2500 milliárd forint, aminek fedezete egyelőre nem biztosított.
(14.30)
A nemzeti környezetvédelmi program 1999. évi akciótervének előirányzatai a költségvetési törvényjavaslat alapján nagyjából tarthatóak. Ugyanakkor sajnálatos, hogy az egyik legfontosabb terület, a vízgazdálkodás által elérni kívánt célok egy részének forrásaiból hiányzik 35-40 milliárd forint.
Fontos feladat a tömegközlekedés, valamint a kombinált árufuvarozás fejlesztése, a légszennyezés csökkentése a környezetbarát tüzelőanyagok előtérbe helyezésével, valamint az elöregedett gépjárműpark fokozatos lecserélése modern, kevésbé szennyező eszközökre.
A környezetvédelmi célok eléréséhez nagyobb mértékben be kell vonni a vállalkozásokat a finanszírozásba. A későbbiekben nem fordulhat elő, hogy a termelőüzemek olyan beruházásokat hajtsanak végre, amelyekről előre lefelejtik a környezetvédelmi berendezéseket, majd miután befejezték, tartják markukat a KKA-támogatásért, arra hivatkozva, hogy a problémákat egyedül nem tudják megoldani. Ez gyakran előfordult az elmúlt időszakban még tőkeerős nyugati tulajdonú cégeknél is. Meg kell értetni a vállalkozókkal és a lakossággal, hogy a környezetvédelem nem öncélú beruházás, hanem a jövőbeni erőforrások biztosításához és a költségek csökkentéséhez szükséges eszköz.
Átolvasva a költségvetést a fentiek kihangsúlyozásával mi támogatjuk azt, és kérem képviselőtársaimat, hogy önök is támogassák.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me