DR. DÁN JÁNOS

Full text search

DR. DÁN JÁNOS
DR. DÁN JÁNOS (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO alma-atai deklarációja az egészség fogalmát a teljes testi, lelki és szociális jólét megléteként határozta meg. Az egészség tehát nem csupán a betegség hiányát, hanem egy legalábbis elfogadható szintű életminőség meglétét jelenti.
Meglátásom szerint a koalíciós kormányzat által most benyújtott és az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott 1999. évi költségvetés összességében és részleteiben is ez irányba, vagyis az ország polgárai életminőségének javítása irányába tesz egy viszonylag szerény, de ugyanakkor hatásában és jelentőségében óriási lépést. Ez a lépés szerény, mivel a szükségesnél és joggal igényeltnél lényegesen kevesebbet képes biztosítani, e tekintetben az elmúlt évek súlyos mulasztásai, nem egyszer visszaélései, több területen felelőtlen rablógazdálkodása, esetenként szakmai felkészületlensége miatt elherdált 100 milliárdos veszteségek miatt, amelyek súlyos örökséggel terhelik a mostani kormányt.
Ugyanakkor merem állítani, hogy ennek a költségvetésnek a benyújtása egyben korszakos jelentőségű is. Hosszú évek után paradigmaváltást jelent, a költségvetés száraz adatsora, pénzügyi terminus technicusai mögött a hozzáértő és elfogulatlan olvasó számára kirajzolódik egy új, a kormány és a kormánykoalíciót alkotó pártok által vallott értékrend, a költségvetésnek - a rendelkezésre álló források bevonásának és újraelosztásának - a humán értékek szolgálatába való állítása. Több év után először terjeszt be a kormány az Országgyűlésnek olyan költségvetést, amely szerkezetében és arányaiban azt tükrözi, hogy számára a társadalom és az azt alkotó kisebb-nagyobb közösségek integritását és megfelelő működését elsődleges fontosságúnak tekinti, és ennek rendeli alá a pénzeszközöket. Az eddigi évek gyakorlatával szemben nem a humán értékeket, a családok és az egyének életminőségét, a kultúrát, az oktatást, a szociális szférát kívánja feláldozni egy fetisizált pénzügyi egyensúly oltárán, hanem éppen ellenkezőleg: a rendelkezésre álló pénzforrásokat rendeli az említett célok megvalósításához.
Nem kétséges, hogy a benyújtott költségvetésnek vannak hiányosságai, amelyekre a részletes vita során képviselőtársaim minden bizonnyal ki fognak majd térni - és már most jelzem, hogy én is meg fogom tenni a megjegyzéseimet és javaslataimat. Ezek a kisebb hiányosságok, esetenként hibák azonban egyrészt még korrigálhatóak, másrészt pedig eltörpülnek az előbbiekben általam említett radikális szemléletváltozás jelentőségéhez képest. Itt és most csupán azt emelném ki, hogy a legmesszebbmenőkig egyetértek a megújuló család- és szociálpolitika költségvetési eszközeivel, kiemelt támogatásával, és ugyancsak nagyon fontosnak és szükségesnek tartom az oktatás különböző szintjeinek prioritásként történő kezelését - hiszen bérrabszolgák nem, csupán kiművelt emberfők képesek az Európához való újracsatlakozásra. Szeretném azonban megjegyezni: az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott és elfogadott egészség fogalomba a lelki és szociális jólét komponens mellett a testi jólét is beletartozik természetszerűleg.
Tudom és elfogadom, hogy nem lehet minden területen egyszerre és azonnal nekikezdeni a radikális struktúraátalakításhoz és a diszfunkciók felszámolásához; az egészségügy több évtizeden át állandóan görgetett, a '90-es évek elején megkezdett, de 1994-ben félbemaradt szerkezetátalakítása azonban már nem tűr halasztást. E szférában az első nagyon bátor lépést, az Egészségbiztosítási Önkormányzat felszámolását és kormányzati felügyelet alá helyezését - hiszem, hogy a társadalom nagyobb részének helyeslése mellett - már megtette a kormány. Szeretném kérni és javasolni, hogy ha idén még nincs is mód a további radikális intézkedések megtételére és a hozzájuk rendelendő pénzforrások biztosítására, a következő esztendő költségvetéséből világosan tűnjön ki: a polgári kormánynak van mersze és eltökéltsége az egészségügy betegségeinek orvoslására is.
Összefoglalva: a költségvetést elfogadásra ajánlom. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me